Ce sta in spatele provocarii de a construi o casa alimentata doar cu energie alternativa?

Tineri informaticieni romani din tara si din strainatate, cercetatori sub 30 de ani care au reusit sa isi puna amprena in domeniul lor, inventatori, antreprenori si castigatori ai unor titluri internationale vin la Bucuresti sa le vorbeasca tinerilor despre succesul lor la conferinta TEDxYouth care va avea loc vineri, 20 mai, la Athenee Palace Hilton.

Cum este sa detii 7 recorduri mondiale pana la varsta de 16 ani, ce sta in spatele provocarii de a construi o casa alimentata exclusiv pe energie alternativa intr-o saptamana, sau ce inseamna sa fii un tanar antreprenor roman a carui idee a fost respinsa in Romania sunt doar cateva dintre temele care se vor dezbate.

Invitatii sunt: Alexis Eremia (fondatoarea HUB Vienna), Traian Bruma (co-fondator CROS), Cristina Ghenoiu (Ph.D in Biologie Celulară la Universitatea Cornell/Rockefeller), Pierre Bortnowski & Prispa (calificati la Solar Decathlon 2012), Cezar Ursan (inventator), Vladimir Oane (fondator ubervU), Cristina Coco Popescu (alpinista, detinatoarea a numeroase titluluri internationale), Elena Marineci (co-fondatoarea Life after Work), Laura Mattes (bursier Fulbright), Dan Cristea (debater, castigator a 3 titluri internationale), Adrian Pop (arhitect, organizator al Olimpiadei Arhitecturii), Andreea Bortun (fondatoarea Ideo Ideis), Razvan Crisan (fondator Future Shorts, ORICUM).

Cristina Ghenoiu, 29 ani

Este doctorand in biologie celulara si cromozomiala la Universitatea Cornell, din Statele Unite. La 16 ani, pe cand era eleva in clasa a X-a la Colegiul George Cosbuc din Bucuresti, a plecat din Romania, cu o bursa in Canada. A ales sa faca cercetare in domeniul cancerului pentru a contribui "la intelegerea si tratarea acestei boli devastatoare". Performantele sale academice si extracurriculare din anul 2010 i-au adus premiul - Studentul roman al anului in lume, decernat de Liga Studentilor Romani in Strainatate (LSRS).

Pierre Bortnowski si Raluca Paun

O echipa romaneasca ce a reusit sa se califice la Solar Decathlon 2012, o competitie internationala organizata inca din 2002 in Statele Unite ale Americii. Ce-ar fi daca o banala casa ar putea schimba felul in care vedem arhitectura in Romania? O echipa de 40 de studenti de la 10 universitati lucreaza la un proiect comun: sa proiecteze si sa construiasca o locuinte care foloseste soarele ca sursa de energie.

Cezar Ursan, 25 ani

Este castigatorul e-Skills Week Prize for Entrepreneurship & e-Skills cu un dispozitiv inventat de el si de colegul sau Adrian Brundaru. Aparatul ii ajuta pe posesorii de celulare sa isi incarce acumulatorul in timp ce merg. Dispozitivul este realizat din cuart de bricheta si dintr-un suport de plastic de la o pereche de casti. Dupa cum sustin ei, daca aparatul lor ar fi folosit de un milion de oameni (reprezentand 0.029% din numarul total de mobile din lume) 4.793.910 dolari ar fi economisiti pe an din facturile de curent, la care se adauga 2.312,6 tone de CO2 care nu ar mai fi degajate in atmosfera. Cezar Ursan este absolvent al Facultatii de Economie din Iasi.

Share articol: