Fara sa le fie cu suparare celor pasionati de propriile biblioteci cat mai mari si mai complete, colectiile de carti cartonate strang praf pe la multi dintre noi prin case.

Se taie paduri uriase pentru ca oamenii sa citeasca o carte buna. Daca ar putea vorbi, probabil copacii ar jeli nevoie mare cand se mai lanseaza vreun volum de succes, care consumă mii de tone de celuloză.

Nu suntem totusi impotriva cititului, ci dimpotriva. Insa nu credem ca prescolarii de azi vor mai citi inca din gimnaziu pe hartie, ci vor citi carti scrise cu cerneala electronica pe cititoare de carti electronice. Li se spune e-book readere si, spre deosebire de cartile clasice, nu aduna carii si la fel de mult praf.

Unde mai pui ca intr-un astfel de gadget foarte subtire incape toata biblioteca din oras, adica mii de volume. Multi oameni sunt inca sceptici cand vine vorba de cititul pe astfel de aparate, dar nu e chiar asa de greu cat ar parea. Am selectat patru dintre cele mai cautate modele.

Primul este un Amazon Kindle, de altfel si primul model lansat de acest tip, un Sony, Nook si un Kobo, lansat de numai cateva zile in tara noastra. Toate patru sunt bijuterii tehnologice, dar au in comun acelasi principiu. Sunt facute pentru citit carti in cel mai usor mod cu putinta.

Ecranul nu consuma curent decat atunci cand imprima cerneala electronica. Am dat pagina si din acest moment putem lasa reader-ul deschis o luna, fara sa se descarce complet. In plus, poti citi fara probleme si la lumina soarelui, spre deosebire de calculator sau tableta.

Oftalmologii spun ca sunt si mai sanatoase, pentru ca nu obosesc ochii pentru ca imita aproape la perfectie hartia. O sa ma intrebati cum ajung miile de carti pe aceste dispozitive...

Nu trebuie decat sa le conectezi atunci cand vrei o carte noua la calculator sau direct la internet prin wifi si sa descarci de la o librarie online cartea pe care vrei sa o citesti. Evident, dupa ce o platesti, asa cum se cuvine, insa, atentie, preturile sunt mai mici decat la cartile clasice.

Sunt sute de mii de carti deja disponibile la descarcare in engleza pe internet, dar noi vrem in limba lui Eminescu, nu-i asa? Ei, avem vesti bune si pentru romani. Am numarat 550 de volume scrise sau traduse in limba romana de tot mai multe edituri.

50 de volume noi apar lunar in format digital. De la un timp, toate noutatile vin mai intai digital si apoi pe hartie. O sa laudam o librarie online, spre exemplu, care si-a facut si aplicatie de tableta. Elefant.ro ii spune si ofera luna aceasta prima carte electronica gratuita oricarui client din toata oferta de pe site.

Cartile electronice sunt protejate la piratare, insa pot fi rasfoite fara probleme pe sase aparate simultan, dupa ce le-ati descarcat, cum ar fi laptopul, un e-book reader, o tableta sau chiar pe telefonul mobil. Asadar, nu ne mai trebuie decat timp si chef de citit. Merita laudat si un blog dedicat cartilor si acestor cititoare digitale. Ii spune booknote.ro si e ticsit cu prezentari in romana pentru astfel de produse.

Sursa: Stirile PRO TV

Share articol: