Acestea vor fi considerate acte de război și li se va răspunde cu armament convențional.

Până acum Pentagonul s-a rezumat la măsurile de contracarare a atacurilor din partea hackerilor ostili. Apărare cibernetică. Asta s-a schimbat, conform The Wall Street Journal, militarii americani hotărând să clasifice orice atac digital drept act de război și să răspundă cu bombe, nu cu biți.

O sursă militară anonimă a declarat foarte succint: "Dacă ne dezactivezi rețeaua energetică națională, poate o să primești o rachetă pe coșul de fum. Dacă ne distrugi computerele, poate îți aruncăm în aer clădirea." Această schimbare implică consecințe extraordinare.

Întrebarea arzătoare este cât de tare contra-ataci în viața reală dacă ești atacat online? La această întrebare Pentagonul se pare că dă din colț în colț, militarii dezbătând modalitatea în care un atac cibernetic poate fi clasificat ca act de război. Principalul punct de discuție este doctrin echivalenței, producerea de pagube reale comparabile cu cele create de atacul digital.

De exemplu, sa zicem că o putere străină distruge un centru de control al zborurilor și paralizează transporturile aeriene - atunci poate le distrugi aeroporturile ca și contramăsură. Sau dacă în miezul iernii un hacker oprește rețeaua electrică a orașului Chicago, atunci îi bombardezi orașul? 

Sursa: The Wall Street Journal via Gizmodo

Share articol: