Legea stocarii datelor de trafic de telefonie si Internet se modifica.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, de principiu, 17 articole din Legea stocarii datelor de trafic de telefonie si Internet. Cea mai importanta prevedere este prelungirea de la sase luni la un an a perioadei stocarii acestor date, anunta Agerpres.

Furnizorilor de telefonie fixa si mobila, dar si cei de Internet sunt obligati sa retina anumite date ale abonatilor. Acestea pot fi trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire ai urmarire a infracţiunilor grave, se arata in document.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si Internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu excepţia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formează, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul initiativei legislative.

In plus, furnizorii de telefonie si Internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmită datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile. In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.

Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de pastrare, cu exceptia celor care au fost accesate si retinute.

Initiativa legislativa are la baza o Directiva a Uniunii Europene.

Share articol: