Din cauza unor profesori ingnoranti, peste 1000 de laptopuri donate de un lant de magazine unor scoli s-a asternut praful.

Dascalii dau vina pe elevi si spun ca acestia nu stiu sa foloseasca sistemul de operare instalat pe ele, dar nici nu s-au grabit sa-i invete. Asta in timp ce unele scoli au cumparat programe noi, desi cele initiale puteau fi folosite fara nici un cost suplimentar.

La una dintre scolile din Galati care au obtinut acest premiu laptopurile sunt tinute, deocamdata, intr-o cutie pentru ca elevii nu stiu sa foloseasca programul instalat pe calculatoare.

Vorbim despre edubuntu, un program gratuit care seamana cu Windows-ul, si care poate fi folosit la fel de bine in desfasurarea lectiilor. Copiii pot accesa fisiere pe internet sau pot face documente proprii. Unii profesori stiu sa-l foloseasca, dar nici unul nu s-a grabit sa-i invete pe elevi. Alte scoli au cautat solutii si au cumparat licente noi.

"Este imposibi pentru un cadru didactic sa predea o lectie prin doua programe diferite", declara Camelia Bucsa, director scoala Mihai Eminescu, Galati.

La o scoala din Constanta laptourile sunt folosite doar de adminsitratorul de sistem si de directorul unitatii de invatamant.

Din pacate, mai mult de jumatate dintre cele aproape 1800 de laptopuri donate in scoli stau nefolosite. Profesorii spun fie ca nu au un spatiu unde sa amenajeze laboratorul de informatica, fie ca nu stiu sa foloseasca sistemul de operare instalat pe ele'.

In ultimii 3 ani, peste 5000 de laptopuri au ajuns in scolile din Romania prin campania derulata de un lant de hipermarketuri.

Specialistii IT spun ca sistemul de operare edubuntu nu este greu de invatat.

''E nevoie de cateva saptamani sa inveti programul...e usor, marele avantaj ca e gratis...'', a declarat Mihai Moldoveanu, specialist IT.

Tot mai multe companii lucreaza cu programe gratuite, pentru a reduce cheltuielile. Cu bunavointa, scolile ar putea urma acest exemplu.

Share articol: