Hackerii au provocat o pana de curent in Ucraina in timpul Sarbatorilor, spun cercetatorii. Acest atac semnaleaza un nou pericol al atacurilor digitale.

"Este primul incident de care stim unde un atac cibernetic a provocat o pana de curent" a spus John Hultquist, seful iSIGHT Partner's. "A fost un scenariu de care ne temeam de ani de zile pentru ca are consecinte asupra tuturor sectoarelor".

Jumatate din casele din regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina au ramas fara curent pentru cateva ore pe 23 decembrie. Cercetatorii de la iSIGHT au anuntat luni ca analiza lor a descoperit un malware in sistemele a 3 operatori electrici regionali, confirmand un atac cibernetic distructiv care a dus la pana de curent.

Penele de curent pot duce la un efect de unda asupra unei comunitati care ar avea probleme cu comunicarea si transportul, spune expertii in securitate care avertizau de mult pericolul atacurilor cibernetice asupra retelelor de electricitate.

In acest caz, atacatorii au folosit un malware care a sters fisierele de pe calculatoarele din sistem ceea ce a dus la pana de curent, a mai explicat Hultquist.