Vanzarile de PC sunt intr-un declin mai rapid decat se anticipa iar programul de upgrade gratuit la Windows 10 este vinovat de acest lucru! Aceasta este ipoteza lansata de catre analistii de la IDC care sustin ca livrarile de PC-uri vor scadea cu 7.3% year-on-year - scaderea este cu 2 procente mai drastica decat se credea la inceputul anului.

"Desi rata de crestere a vanzarilor pentru alte device-uri precum telefoanele sau tabletele continua sa scada, existand potentialul de a reduce competivitatea pentru PC-uri, nu s-a vazut acest lucru in vanzarea de calculatoare. Presiunea financiara care este asupra consumatorilor si existenta unei alternative precum amanarea cumpararii unui nou PC prin folosirea unui upgrade gratuit la Windows 10 sau faptul ca utilizatorii se bazeaza mai mult pe alte device-uri afecteaza numarul de vanzari" spun cei de la IDC.

IDC mai mentioneaza ca device-urile hibrid, laptop-tableta, reprezinta o provocare pentru piata de PC-uri, functionalitatea de laptop si flexibilitatea tabletelor le fac o optiune atractiva fata de laptopurile clasice, mai scumpe.