Vezi comunicatul oficial

Pierderile cauzate la nivel mondial de crima cibernetica au depasit 575 miliarde de dolari anul trecut, doar in Statele Unite, iar acest numar va creste cu peste 20% pana la finalul anului. in fiecare zi apar noi solutii de securitate cibernetica la nivel mondial, insa acestea nu reusesc sa tina pasul cu evolutia rapida a amenintarilor. in acest context, trei tineri romani au pus bazele CyberFog: un startup care dezvolta o solutie proactiva de securitate care ajuta companiile sa devieze atacurile cibernetice.

Au pornit la drum in domeniul testarii si hacking-ului, insa au observat nevoia clientilor de a avea o solutie de securitate cibernetica mai eficienta. Toate acestea, in contextul in care solutiile deja existente pe piata erau reactive si nu opreau in mod adecvat atacurile cibernetice. Au abordat problema dintr-un unghi diferit si asa a luat nastere CyberFog, startup care a absolvit recent cea de a doua editie a programului de pre-accelerare MVP Academy.

“CyberFog este o solutie proactiva de securitate care functioneaza ca un sistem de alertare timpurie: practic, ajutam companiile sa devieze atacurile cibernetice prin crearea a mii de computere si servicii false, care le ascund pe cele reale. Generand aceste computere false, este foarte dificil ca un atacator sa le identifice pe cele reale. in plus, am dezvoltat tehnologia pentru a putea utiliza dispozitive Internet of Things ca sa generam un numar foarte mare de computere false”, explica Mihai Raneti, Co-Fondator & CEO CyberFog.

Mihai este un entuziast al Linux si tehnologiilor open source si este pasionat de fizica cuantica si astrofizica, matematica si istorie. Alaturi de el este Claudia Dehelean, COO si Co-Fondator, absolventa a unui MBA in resurse umane si o persoana creativa cu o experienta impresionanta in customer service. Din echipa CyberFog face parte si Adina Brutaru, CCO & Co-Fondator, avand o experienta de peste 11 ani in management si comunicare.

“Securitatea cibernetica a devenit o problema atat de serioasa la nivel mondial, incat nimeni nu isi permite sa o mai ignore. Ne adresam in principal institutiilor financiare / bancilor, companiilor mari sau celor care asigura infrastructura. Acestea cheltuie anual peste 300 miliarde de dolari pentru solutii de securitate cibernetica.”, povesteste Mihai.

In prezent, produsul lor este in versiune Alpha, iar antreprenorii continua sa il testeze si valideze cu piata. Au deja 10 clienti care platesc si sunt in discutii si cu altii, iar recent au incheiat doua parteneriate strategice cu T-Mobile Polonia si GTS Central Europe.

Sunt constienti ca exista milioane de solutii de securitate cibernetica pe piata, insa CyberFog se diferentiaza de acestea prin faptul ca este o solutie proactiva. Exista cateva startup-uri din Statele Unite care dezvolta produse similare, dar avantajul competitiv al CyberFog consta in faptul ca utilizeaza dispozitive Internet of Things pentru a crea computere false. Acest lucru le permite sa furnizeze clientilor servicii mai complexe de securitate.

Au finantat pana in prezent dezvoltarea produsului din resurse proprii, insa se confrunta cu diferite constrangeri de natura financiara avand in vedere faptul ca dezvoltarea unei tehnologii in domeniu este costisitoare. Aceasta este si cea mai mare provocare a tinerilor de la CyberFog, care sunt in prezent in discutii cu diferiti investitori si fonduri de investitie care sa le ofere resursele necesare pentru a dezvolta aceasta tehnologie la nivel global. Obtin in prezent bani direct de la utilizatori, care platesc o taxa lunara, iar acestia pot alege si optiunea de a plati o singura data pentru utilizarea produsului.

Participarea in programul de pre-accelerare MVP Academy i-a ajutat sa intelega cat de important este sa faci networking cu persoanele potrivite, dar si cat de dificil este sa inveti sa iti vinzi produsul. Au invatat de asemenea si faptul ca startup-uri din domenii diferite de activitate se confrunta cu probleme similare, si au beneficiat de experienta colegilor din program.

“Putem sa rezumam intreaga experienta MVP Academy intr-un singur cuvant: invatare, iar imaginea nu ar fi completa fara sa adaugam dificultate. Am invatat lucrurile experimentand si ne-a placut faptul ca am intalnit foarte multi profesionisti cu experienta care ne-au dat idei interesante. Cred ca orice startup in domeniul tehnologiei ar trebui sa nu rateze oportunitatea de a participa in acest program”, concluzioneaza Mihai.

Nu sunt multe lucruri pe care le-ar face diferit acum daca ar avea ocazia sa porneasca din nou, insa ar lua serios in considerare sa isi dezvolte produsul din UK sau Statele Unite, unde exista mult mai multe perspective in industria securitatii cibernetice, in comparatie cu cele din Europa de Est.

Pentru moment insa, echipa CyberFog continua sa lucreze la dezvoltarea produsului din Romania. stiu ca ii asteapta un drum lung si anevoios si ca vor trebui sa lucreze din greu, insa au incredere ca vor reusi. Au identificat o oportunitate uriasa pe piata si ofera o solutie diferita, mai buna decat cele existente, pentru a devia atacurile cibernetice. Mai au nevoie doar de o finantare care sa ii ajute sa se extinda la nivel international!

Share articol: