Daca doriti sa evitati Windows 10 pe noul PC cumparat, aveti un termen limita. Anul viitor producatorii de PC-uri nu vor mai oferi calculatoare cu Windows 7 sau 8 pentru ca Microsoft nu le va permite, anunta revista Digital Trends.

Ciclul de viata pentru Windows evidentiaza cand producatorii OEM (Original Equipment Manufacturer n.r.) pot vinde dispozitive cu versiuni mai vechi ale sistemului de operare de la Microsoft si pana la 31 octombrie 2016, toate dispozitivele noi comercializate trebuie sa ruleze Windows 10.

"Cand Microsoft lanseaza o noua versiune de Windows, vom continua sa permitem producatorilor OEM sa vanda PC-uri cu versiuni anterioare preinstalate timp de pana la doi ani de la data de lansare a noii versiuni", potrivit termenilor licentelor.

Desigur ca normele pot fi flexibile si a le urma exact ar fi impiedicat ca Windows 7 sa fie oferit pe noi dispozitive in octombrie trecut. Downgrade-urile contra Windows 8 ale intreprinderilor si consumatorilor deopotriva au fortat mana Microsoft si tocmai acesta este motivul pentru care Windows 7 este oferit pana acum, noteaza Digital Trends.

Dar Windows 10 este in general mult mai iubit decat Windows 8 si Microsoft lucreaza din greu pentru a aduna cat mai multi utilizatori posibil utilizand cel mai recent sistem de operare - inclusiv o etapa fara precedent de a oferi upgrade-uri gratuite pentru utilizatorii de Windows 7 si 8. Cu toate acestea, este putin probabil ca se va prelungi termenul limita pentru producatorii OEM.

Rata mai mare de adoptare a noului sistem de operare poate fi vazuta in numarul de utilizatori, care a crescut la peste 120 de milioane. intre timp, circa 28% din toate platformele de Windows ruleaza acum Windows 10 in loc de o versiune mai veche a sistemului de operare.

Desigur, doar pentru ca nu se pot cumpara noi dispozitive cu Windows 7 nu inseamna ca Windows 7 insusi nu va primi actualizari: suportul extins pentru acest sistem de operare dureaza pana in ianuarie 2020. Suportul mainstream pentru Windows 8 dureaza pana in ianuarie 2018, cu suport extins pana in 2023.

Dispozitivele dumneavoastra curente vor continua sa functioneze, dar daca doriti un dispozitiv nou cu un sistem de operare vechi, trebuie sa actionati in urmatoarele 12 luni, conchide Digital Trends.

Sursa: AgerPres