Elsevier, lider mondial in furnizarea de produse si solutii de informare pentru mediul stiintific, in colaborare cu cea de a treia Conferinta pentru Acces la Literatura stiintifica din Romania – Rolul infrastructurii informationale in dezvoltarea cunoasterii si inovarii, anunta nominalizarile pentru Scopus Awards Romania 2015, primul eveniment de recunoastere globala a mediului stiintific din Romania.

„Romania a avut o crestere considerabila in domeniul cercetarii in ultimii zece ani. Aceste premii vor ajuta la continuarea dezvoltarii mediului stiintific din Romania, care devine o tara tot mai importanta pe harta cercetarii din Europa Centrala si de Est. Cercetatorii si institutiile academice romanesti au astfel o vizibilitate mult mai buna pe plan international”, declara Catalin Teoharie, Country Development Manager la Elsevier pentru Europa de Sud-Est. „Echipa Elsevier este onorata sa participe si sa sustina continua dezvoltare a cercetarii romanesti si sa evidentieze exemplele de excelenta.”

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei initiative globale Elsevier de sustinere a cercetarii si de incurajare a inovatiilor in toate disciplinele stiintifice.

Acestea au fost create pentru a recunoaste activitatea exceptionala a institutiilor academice si a jurnalelor de profil din Romania. Nominalizarile au fost facute pentru doua categorii:
1. Research Excellence Award
2. Journal Excellence Award

Nominalizarile sunt rezultatul celor mai moderne metode de bibliometrie. Astfel, pentru a identifica candidatii pentru „Journal Excellence Award” s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), iar selectia pentru „Research Excellence Award” s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact (FWCI). Elsevier a realizat aceasta analiza folosind datele din cea mai mare baza de date de abstracte si citari a literaturii academice peer-reviewed, Scopus.

Nominalizarile pentru Scopus Awards Romania 2015 sunt:
Research Excellence Award
1. Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj
1. Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, din Magurele
2. Universitatea de Vest din Timisoara

Journal Excellence Award
1. Balkan Journal of Geometry and its Applications
1. International Journal of Computers, Communication and Control
2. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases

Peste 100 de invitati sunt asteptati la ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc pe 29 octombrie, la Restaurantul Belvedere din Timisoara, unde vor fi anuntati castigatorii.

Potrivit bazei de date Scopus, in Romania activeaza 50.000 de cercetatori, care au publicat peste 75.000 de articole stiintifice in jurnalele de profil. Cele mai multe articole stiintifice sunt publicate in domeniile inginerie (20.000), fizica si astronomie (12.000) si medicina (11.000). Articole mai putine sunt in domenii ca biochimie, genetica si biologie moleculara (6.000), stiinte sociale (5.000) si mediu (4.000). Analiza a fost facuta in perioada 2010-2015.

Share articol: