Bloomberg / Lenovo Group Ltd. si-a cerut scuze clientilor, lucrand pentru ca acestia sa poata sa stearga software-ul pre-instalat care poate sa-i expuna la atacuri ale hackerilor si activitate neautorizata. Cel mai mare producator de calculatoare personale a spus ca a fost o greseala sa permita acestui software, creat de o companie numita Superfish, sa fie inclus pe produsele Lenovo. Lenovo a postat link-uri pe contul oficial de Twitter despre software si cum poate fi scos.

Compania cu sediul la Beijing a raspuns la un val de critici de la specialisti in securitate cibernetica in ceea ce priveste abilitatea Superfish de a monitoriza comportamentul web si sa sugereze adertisements bazandu-se pe imaginile pe care utilizatorul le-ar putea privi. Tehnologia folosita de Superfish, ma exact, sparge criptarea dintre browserele web si banking, e-commerce si alte site-uri care au informatii sensibile, potential expunand laptopul la hacking.

"Software-ul Superfish submineaza securitatea Internetului in scopul ridicol de a servi la scopul advertisement" spune Rainey Reitman, director la Electronic Frontier Foundation. "Este o problema severa de securitate si, sincer, o tradare a celor de la Lenovo fata de clientii afectati".

Superfish foloseste un algoritm de recunoastere a imagini care priveste atunci cand utilizatorul arata spre ecran si sugereaza reclamele bazandu-se pe acele imagini. Acest software a fost inclus pe modelele de consum vandute la nivel global intre septembrie si decembrie si a fost oprit in luna ianuarie dupa reclamatiile clientilor, spun cei de la Lenovo.

"Am gafat rau aici" a declarat Peter Hortensius, chief technology officer la Lenovo, intr-un interviu. "Am facut o greseala. Oamenii nostri au ratat. Nu incercam sa ne ascundem de problema, o recunoastem". Cei de la Selfish au emis un comunicat oficial in care se declara "complet transparenti in ceea ce priveste software-ul nostru si ce face si in niciun moment nu au fost consumatorii vulnerabili".

Cei de la Lenovo au mai spus ca au primit o "compensatie minora" pentru a instala acest software, obiectivul fiind de a "incerca sa imbunatateasca experienta oamenilor".