Samsung Electronics Co, Ltd., liderul mondial in tehnologia produselor de stocare, a anuntat ca va exinde productia primului PCI-Express (PCIe) solid state drive (SSD) din industrie, pentru viitoarele generatii de notebook-uri ultra-slim. Samsung a inceput sa furnizeze noul SSD marilor producatori de notebook-uri la inceputul acestui trimestru. Gama XP941 este formata din SSD-uri de 512, 256 si 128GB.

Noua gama de SSD-uri Samsung XP941 ofera un nivel de performanta peste cel al interfetei SATA 6Gb/s. Samsung XP941 permite citirea secventiala de date la viteze ce depasesc 1.400 MB/s (megabiți pe secunda), fiind cel mai inalt nivel de performanta disponibil cu o interfata PCIe 2.0. Acest lucru permite unitatii sa citeasca 500GB de date sau 100 de filme HD de o marime de 5GB (gigabytes) in doar sase minute, sau 10 de filme HD de 5GB in 36 de secunde. Noile dispozitive de la Samsung sunt de aproximativ sapte ori mai rapide decat un hard disk (care ar avea nevoie de peste 40 de minute pentru aceeasi sarcina), si cu mai mult de 2,5 ori mai rapid decat cel mai rapid SATA SSD.

Prin productia pe scara larga a noului PCIe SSD, Samsung a pus bazele dezvoltarii noilor game de SSD la nivel global, fapt ce va impulsiona atat performanta cat si capacitatea de stocare a SSD-urilor. Samsung intentioneaza sa isi extinda volumele de productie pentru dispozitivele de inalta performanta NAND flash de 10-nanometri, fapt ce va mentine avantajul companiei pentru dispozitivele PCIe SSD pentru PC-uri ultra-subtiri si notebook-uri.