Saptamana trecuta, Microsoft a retras suportul pentru Windows 7 intr-o tentativa de a-i convinge pe utilizatori sa faca saltul catre Windows 8 sau chiar catre Windows 10, cand acesta va fi lansat. Miercuri va avea loc aceasta lansare iar cei de la Microsoft au nevoie de un succes rasunator ca de aer.

Asta pentru ca utilizatorii nu mai par tentati sa faca upgrade-ul. Mai putin de 10% dintre calculatoare merg cu Windows 8 intr-o lume in care software-ul pentru telefoane si tablete este dominat de Google si Apple. De asemenea, 1 din 5 calculatoare in acest moment inca mai au Windows XP, vechi de 14 ani, majoritatea avand insa Windos 7.

Astfel, importanta lansarii de miercuri pentru Microsoft este uriasa. Acest lucru este demonstrat si simbolic, Microsoft sarind de la Windows 8 direct la Windows 10. Cu toate punctele forte aratate, consumatorii nu au fost convinsi de catre interfata noua introdusa in august 2012 si numita Start screen.

Microsoft a dorit ca Windows 8 sa profite de cresterea numarului de touchscreen-uri, design-ul Windows 8 cu butoane mari arata ca Microsoft se indeparteaza de modelul traditional de desktop. Dar a fost insa prea devreme. Utilizatorii doresc in continuare un mod traditional de a folosi Excel, Word si internetul, adica nucleul Windows. Pe calculatoarele create pentru Windows 8, software-ul arata superb, elegant; insa pe PC-urile conventionale, folosite de majoritatea userilor, software-ul intampina probleme. Update-ul, Windows 8.1, a oferit imbunatatiri insa prea tarziu.

Asadar, asa cum Windows 7 a salvat Microsoft dupa fiasco-ul numit Vista, acum Windows 10 are aceeasi provocare. Va cauta sa ofere o platforma unica pentru toate produsele Microsoft, de la telefoane la Xbox, precum si pe tablete si PC, cu un singur magazin de unde poti cumpara software si cu un sprijin pentru dezvoltatori care vor trebui sa creeze o aplicatie doar o data pentru toate device-urile.

Provocarea pentru Microsoft este cu mai multe fatete - trebuie sa demonstreze ca tabletele lor pot face mai multe decat celelalte disponibile si sa demonstreze ca PC-ul ramane cel mai bun mod de a le face pe toate, insa sa admita ca nu este unica optiune. Si toate astea in timp ce lumea se indreapta catre software fie foarte ieftin, fie gratuit, si un model bazat in special pe web. Despre Windows 10 se spune ca arata mai bine decat un hibrid intre versiunea veche si cea noua, aducand inapoi Start Menu insa combinandu-l cu functiile Windows 8. Cei de la Microsoft sustin ca va incheia scindarea intre vechiul desktop si noul look.

Asa ca daca tot ce ai nevoie este un browser de web, Windows 10 incepe din start cu un dezavantaj. La fel ca Windows 8, va fi inteligent, insa trebuie sa demonstreze ca nu este prea mult intr-o lume in care mai putin inseamna mai mult pentru consumatori.

 

Doua noutati

Pe internet a aparut buildul 9901 pentru consumatori, ce arata schimbarile facute de Microsoft. Cea mai importanta functie este adaugarea asistente virtuale Cortana. Un clip cu ea a aparut la inceputul acestei luni, insa aceste imagini arata cum Cortana sta la baza interfatei de cautare in Windows 10, raspunzand la comenzile vocale si de text. Modul de lucru este similar cu versiunea Windows Phone, avand acces la notebook, reminders, si interests.

Trebuie retinut faptul ca versiunea finala va fi schimbata destul de mult fata de cum e acum. Un alt lucru nou descoperit in acest imagini este noua aplicatie Xbox.

Microsoft a adaugat si animatii noi pentru swticherul TaskView in Windows 10, iar Microsoft pare sa tinda spre eliminarea traditionalului Control Panel, updatand aplicatia de setari ce pare similara cu Control Panel. Butonul de setari a fost eliminari din Charms Bar, demonstrand ca Microsoft se concentreaza pe imbunatatirea accesului catre setari odata cu Windows 10.

Windows Store din Windows 10 build 9901 a fost si el schimbat. Spre deosebire de actualul, muzica si filmele/serialele sunt incluse alaturi de aplicatii si jocuri. Asta inseamna ca Microsoft integreaza usor magazinele Xbox Music si Xbox Video in principalul Windows Store.