Un nou material facut dintr-un singur strat de atomi de staniu poate face istorie prin faptul ca poate fi primul conductor electric cu eficienta 100%. Stanenul va bate, astfel, materialul minune, grafenul.

Facut de SLAC National Accelerator Laboratory al US Department of Energy si de Stanford University, materialul a primit numele de la traducerea in latina a staniului (stannum) si sufix-ul pe care il are si grafenul. Noul material creste viteza de transmitere si reduce consumul de energie pentru acest proces.

Un cip de calculator de marimea unghiei are un fir de cupru care, indreptat, poate atinge lungimea de 90 de km, viteza de transmisie si consumul de curent fiind destul de mare. Inlocuirea cuprului cu stanenul (in cazul in care trece testele de temperatura, supraincalzirea putand duce la mici incendii) s-ar putea face rapid daca in noul material s-ar putea stabiliza atomi de fluor (temperatura de suportabilitate ar creste la 100 de grade Celsius, temepratura maxima la care poate ajunge un procesor fiind de cel mult 90 de grade Celsius).