Servicii online si site-uri precum Twitter, Spotify, Paypal, CNN, New York Times, Amazon si Reddit, nu au putut fi accesate vineri dupa-amiaza dupa un atac cibernetic asupra unei companii de care probabil nu ai auzit. Atacul a fost impotriva Dyn, o companie din New Hampshire care ofera un serviciu numit domaine name systems (DNS) pentru unele dintre cele mai accesate site-uri din lume!

DNS-ul reprezinta o parte extrem de importanta din infrastructura internetului. Descris uneori ca fiind "GPS-ul internetului", DNS-ul permite browserelor sa se conecteze la siteuri. Cand introduci o adresa, precum Twitter.com, in browser, tu stii ca incerci sa accesez site-ul insa computerul tau nu poate decat sa puncteze site-ul corect atunci cand URL-ul este trandus intr-un cod numeric specific numit adresa IP. DNS este tehnologia care traduce URL-urile in adrese IP.

Prin tintirea companiei Dyn, atacul a oprit procesul astfel incat browserul nu si-a putut da seama unde sa mearga atunci cand ai scris site-ul in URL. In acest caz, atacul a folosit tehnica DDoS, una dintre cele mai comune in ultima vreme - mai exact, reteaua a fost suprasolicitata prin trimiterea de software daunator numit botnet. Este ca si cum un volum urias de trafic a suprasolicitat reteaua iar aceasta nu a facut fata.

Dyn nu a dezvaluit sursa atacului, insa specialistii in securitate de la Flashpoint spun ca au legat acest atac de unele precedente care au folosit retelele device-urilor conectate, precum frigidere inteligente si alte gadgeturi. Asa cum spun cei de la Mashable, conceptul Internet of Things are o vulnerabilitate mare, fiind o tinta usoara pentru hackeri pentru a fi transformate device-ul in botnet.

Ce urmeaza? Probabil va dura un timp pana cand se va afla sursa atacului si cat de raspandite sunt efectele. Insa pericolul este mare - tintind o companie practic necunoscuta pentru multi care insa reprezinta o parte extrem de importanta pentru internet poate reprezenta o inspiratie pentru alti hackeri sau grupari de hackeri ca acestia sa opreasca tot felul de servicii fara a le tinti direct.