La nivel global, vanzarile de PC-uri au scazut cu 9,5% in trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, spun datele preliminare facute publice de compania de analiza a pietei Gartner. Sectorul PC-urilor era de ceva ani buni pe minus.

La nivel global, cel mai bine se descurca chinezii de la Lenovo. Reusesc sa vanda cele mai mule calculatoare, insa pana si ei inregistreaza un minus. Dupa Lenovo gasim in clasamentul volumelor compania HP, care isi pastreaza cota de piata, si Dell, care reuseste chiar sa si-o imbunatateasca. Asus si Acer completeaza un top 5 al vanzarilor de PC-uri la nivel global, la care Apple deocamdata nu emite pretentii.

In Statele Unite ale Americii, lucrurile arata putin diferit. Lenovo pica pe 3, Apple se afla pe 4, iar pe primele doua locuri gasim HP si Dell. Fiecare dintre ele reuseste sa vanda cat Lenovo si Apple la un loc.

Este de asteptat, asadar, ca o mare parte din volumele chinezilor de la Lenovo sa provina din piata asiatica.

Analistii de la Gartner spun ca exista trei motive principale care au dus la prabusirea vanzarilor de calculatoare in trimestrul al doilea al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut:

  • cresterea cursului dolarului american in raport cu alte valute din lume, lucru care a dus la preturi mari;
  • Windows XP a iesit deja de ceva timp din uz, iar cei care au avut nevoie de un upgrade, l-au facut anul trecut;
  • producatorii au vrut sa scape de stocurile vechi, pentru a le face loc dispozitivelor cu Windows 10.

Analistii de la Gartner cred ca vanzarile de PC-uri isi vor reveni anul viitor.