Kinect - senzorul pentru detectia miscarii corpului realizat de Microsoft - a fost in premiera utilizat de catre chirurgii de la Sunnybrook Hospital din Toronto, Canada (dupa ce a fost hack-uit in prealabil) pentru a manipula un aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara, fara a mai fi nevoie ca medicul sa iasa din campul operator sau sa delege sarcina unui stagiar. Acum exclusiv prin intermediul unor gesturi captate de camera Kinect-ului, chirurgul se poate concentra asupra unor detalii care pot fi vitale din RMN, pe care sa le vada cu proprii lui ochi si sa le manipuleze personal.

Aceasta este a doua aplicatie medicala pentru Kinect, care in ianuarie a fost utilizat de un grup de studenti la medicina din cadrul Universitatii Washington in cadrul unui proiect de bio robotica. Utilizarea Kinect pentru a oferi feed-back chirurgului care manipula robotul chirurgical a scutit centrul medical de o cheltuiala de 50000 de USD. Cu toate acestea, proiectantii au recunoscut ca rezolutia senzorului trebuie imbunatatita si gabaritul senzorului redus pentru a putea deveni o solutie viabila in sala de operatii. 

Pe de alta parte, Asociatia Americana pentru Optometrie studiaza posibilitatea utilizarii functiei de redare a continutului 3D fara ochelari a Nintendo 3DS, pentru a putea detecta cat mai precoce anomalii de perceptie vizuala la copii cum ar fi ambliopia sau alte defecte vizuale.