Potrivit stirileprotv.ro, majoritatea proprietarilor de drone sunt afectati de asta.

Pe 20 ianuarie, printr-un ordin al Ministrului Transporturilor, dronele – adica avioanele fara pilot – au primit interdictia de a zbura liber daca au peste 1 kg. Pentru a se ridica in aer, “aeronavele fara pilot la bord”, cum se numesc oficial, au nevoie de certificat de inmatriculare si autorizatie de zbor, iar daca au peste 150 de kg nu pot zbura decat in zone aprobate de autoritati cu o luna si jumatate inainte. Majoritatea proprietarilor de drone din Romania sunt insa afectati de o alta prevedere din ordinul ministrului: aceea care spune ca au nevoie de autorizare si dronele sub 1 kilogram care au montata pe ele aparatura de inregistrare.

Aceasta prevedere, aparent nevinovata, a starnit revolta pe net in ultimele zile printre proprietarii de astfel de aparate. “Revolutie sau emigrare” spune unul dintre ei, dupa ce a citit legea. „O solutie stil securist!” „Este doar o fitza a statului” „Nu se dau amenzi ca trece pietonul pe rosu, ca aruncam gunoaie pe strada si o sa dea amenda ca zboara oamenii avioane de peste 1 KG pe un camp”, scriu pe forumuri proprietarii de drone.

Drone la CES 2014

E nevoie sau nu de reguli pentru drone?
Este reglementarea dronelor chiar atat de aberanta? Ne lamureste Razvan Baciu, prorietar de drona si producator video, detinatorul site-ului „Te-am dronat”, care reuneste cateva cele mai bune filmari cu drone facute la noi. „Reglementarea e buna, si eu ma speriam cand vedeam o drona cu 6 elice deasupra multimii”, spune Razvan Baciu pentru www.stirileprotv.ro. “La dronele sub un kilogram, care se vand cel mai bine in Romania, pericolul este mic, asa si o bicicleta prost sprijinita poate sa cada pe tine si sa te loveasca si nu cerem certificate pentru biciclete din cauza asta”.

Dar, desi mai toti proprietarii de drone, chiar si cei indignati de ordinul ministrului, sunt de acord ca regulile sunt necesare, ei spun ca acestea sunt prea dure. Actul normativ cere ca dronele sub 1 kg sa nu fie folosite decat in “zone deschise, fara constructii cu destinatia de locuinta”, la cel mult 150 m distanta pe orizonatala si 100 m inaltime data de operatorul dronei si fara sa aiba montata pe ele “aparatura pentru filmare sau transmisie de date”.

Mai multe informatii pe www.stirileprotv.ro

Share articol: