Te-ai gandit vreodata ce ai face daca ai avea la dispozitie o masina a timpului? Eu, unul, as vrea sa fiu la volanul Daciei 1300, in drum spre munte, mestecand o bucata de fagure cu miere. As avea gasca de prieteni cu mine si nelipsitul aparat foto. Daca esti suficient de „batran” pentru ca „hieroglife” gen Смена sau ЗЕНИТ sa aiba inca semnificatie pentru tine, atunci Fujifilm X10 iti va trezi, cu siguranta, amintiri. Iar daca scrierea chirilica iti este inca necunoscuta, pregateste-te acum pentru o expeditie prin domeniul фото asa cum era el cu cateva zeci de ani in urma si afla ce inseamna cuvintele rusesti mentionate, dar si alte cuvinte gen „Velvia”, „Provia” sau „Astia”. 


RETROactiv, RETROspectiv, RETROvizor... RETROfuturist 

Suficient de mare ca sa il poti tine bine in maini, dar destul de mic incat sa il poti ascunde usor intr-un buzunar al hainei, Fujifilm X10 te cucereste din start, poate si pentru ca iti da acea senzatie de all-in-one. Aparatul are cam toate caracteristicile pe care ti le-ai putea dori de la un compact. As putea paria, chiar, ca multi posesori de DSLR nu folosesc de la camerele lor mai mult decat ce ofera X10.

Senzor CMOS de 12 MP, obiectiv luminos cu zoom 4x manual, vizor optic. Bonus, filmare HD 1080p30. Si burst la 7 fps. Si ISO pana la 12800. Si stabilizare optica, mod raw, moduri care simuleaza diverse tipuri de filme foto, imagini panoramice pana la 360 de grade. Si macro de la 1 cm. Si... toate astea cuprinse intr-un corp negru, din aliaj de magneziu, solid si echilibrat, care aminteste de rangefinder-ele anilor ’60.

 

X10 si restul parcarii. Caracteristici

BMW nu a ajuns, inca, cu modelele sale pana la X10, dar strategia lor de marketing pare ca se bazeaza si pe a da clientilor sentimentul ca au masina „cea mai tare din parcare”. Inainte sa afirmam acelasi lucru despre Fuji-ul nostru, sa vedem din cine ar putea fi alcatuit restul parcarii. In aceeasi clasa, cea a compactelor avansate, si in aceeasi categorie de pret putem considera pentru comparatie Canon G12 si Nikon P7100.

Pe cat de old school e exteriorul lui X10, pe atat de high-tech este interiorul: senzorul este un CMOS de 2/3 inch bazat pe tehnologia EXR, care poate combina perechi de pixeli asupra carora se aplica functii pentru a produce imagini de 6 MP fie cu zgomot redus, fie cu o dinamica mai buna. Un senzor de 2/3 inch inseamna cu aproximativ 40% mai mare decat al oricaruia din competitori.

Fujifilm X10 nu se poate lauda cu cel mai mare zoom, dar se poate lauda cu cel mai luminos obiectiv (F2.0-2.8) si cu cel mai „cuprinzator” vizor optic (acoperire 85% din imagine). Pe langa confort si continuitate (de la 28 la 112 mm in aproximativ 45 de grade si fara „treptele” specifice controlului electronic), zoom-ul manual mai are un avantaj major: nu consuma curent! Cu alte cuvinte, obiectivul si vizorul nu depind de baterie, care, oricum, este destul de mica (270 cadre cu o incarcare).

Sensibilitatea ISO care poate fi selectata automat este intre 100 si 3200. Manual se poate ajunge si la 6400 si 12800, dar numai la dimensiuni ale imaginii de M, respectiv S (6 MP si 3 MP) si chiar si asa, cu destul de mult zgomot. La ISO 3200, totusi, obtinem imagini decente, cu zgomot la un nivel acceptabil, care, daca poza a fost facuta raw, poate fi corectat din software.

Specificatii:

 

  • Senzor 12MP EXR CMOS
  • Obiectiv 28-112mm F2.0-2.8

  • Vizor optic  (acoperire 85%)

  • Ecran LCD 2,8inch, 460k

  • Control manual complet

  • Fotografiere raw

  • Fotografiere continua cu 7fps la rezolutie maxima (10fps la 6MP)

 

Tubul catodic cu LED, discul de vinil cu MP3-uri si filmul foto digital

Daca primele doua notiuni pot fi catalogate usor drept absurde, ideea de a obtine in mediul digital efecte similare cu diverse tipuri de filme nu este chiar atat de SF. Fujifilm X10 ofera trei moduri de simulare de film color: Provia (Standard), Velvia (Vivid), Astia (Soft). Cele trei reprezinta cateva din cele mai cunoscute filme diapozitiv color produse de Fujifilm de-a lungul timpului.

Provia era un film folosit pentru a reda culori naturale...

... Velvia era un film cu granulatie fina si saturatie mare, apreciat de fotografii de peisaj...

... iar Astia un film cu contrast scazut, utilizat in aplcatii de studio si portrete.

Si pentru ca tot vorbim de simulare, exista si simulare de filtre pentru fotografierea monocroma. Putem alege intre modurile alb-negru (simplu), alb-negru cu filtru galben, rosu sau verde si sepia.

Imagine panoramica - 180 grade

Alte functii deosebite includ Motion Panorama si Pro Focus, in modul Advanced. Prima realizeaza imagini panoramice la 120, 180 sau 360 de grade prin simpla „plimbare” a camerei, o tehnologie pe care o gaseam, de obicei, la Sony, dar pe care se pare ca si Fuji o stapaneste destul de bine. Pro Focus creeaza efectul de depth of field, evidentiind subiectul prin defocalizarea fundalului. Nici la capitolul macro Fujifilm X10 nu sta rau. In modul Super Macro poate focaliza de la 1 cm.

Am folosit o macheta 1/43 de Renault 12 (Dacia 1300), ca sa ilustram capabilitatile macro

De ce? / De ce nu?

X10 arata bine, are un senzor mare, optica de calitate si butoane pentru aproape tot ce ti-ai putea dori sa reglezi. Fotografiaza raw si are o multime de moduri pentru toate scenele si situatiile la care te-ai putea gandi. Are zgomot decent la ISO mare si, in general, poti seta absolut tot: de la rolul butonului Fn pana la fomatul imaginii (4:3, 3:2, 16:9 sau chiar 1:1). Are patina de blitz si, pentru nostalgici, chiar si posibilitatea atasarii unui declansator flexibil. Nu in ultimul rand, filmeaza full HD in 30 fps sau pana la 240 fps la rezolutii mai mici. Asadar, ce ti-ai putea dori mai mult? Un ecran rabatabil, de exemplu. In ziua de azi, deja aproape toate camerele cu pretentii il au. Sau un vizor optic in care sa apara macar informatiile de focalizare. Fujifilm X10 nu afiseaza absolut nimic. Sau un format raw mai putin exotic. Pluginul Camera Raw de la Adobe nu il recunoaste, singura aplicatie cu care am putut edita fisierele .RAF a fost Silkypix. Daca ar fi sa fim de-a dreptul carcotasi, ne-am plange si de mufa USB, care nu-i tocmai standard, dar existenta mufei HDMI compenseaza din plin.

конец - in loc de concluzie

Fujifilm X10 are o calitate a constructiei pe care nu o poti gasi, de obicei, la compacte si caracteristici care il fac excelent pentru un fotograf entuziast, chiar si ca aparat principal. La 350 de grame, este mult mai usor de purtat decat orice DSLR. Revenind la masina timpului, X10 este o camera pe care nostalgicii si-ar putea-o cumpara fara regrete. Cam cu aceeasi suma pe care ar da-o pe o Dacia 1300.

Fotografiile la rezolutie mare pot fi gasite aici

Fujifilm X10 a fost pus la dispozitie de F64.

P.S. Смена, ЗЕНИТ, фото, конец