Oamenii folositi pe post de baterii, celebra fantezie din trilogia Matrix lansata cu 15 ani in urma poate deveni realitate, chiar daca nu, spre binele nostru, la acel nivel. Chinezii au reusit sa construiasca un generator capabil sa incarce telefonul mobil cu ajutorul electronilor produsi de corpul omenesc.

Dispozitivul, numit single-friction-surface triboelectric generator (STEG), produce energie cand degetul sau palma intra in contact cu o suprafata de material conductor de electricitate atasat acelui dispozitiv. Tehnologia se bazeaza pe principiul stravechi care spune ca se poate "fabrica" electricitate" prin simpla frecare a unor materiale.

Anul trecut, in luna februarie, compania japoneza Fujifilm a demonstrat ca un material capabil de conversie termoelectrica poate transforma temperatura corpului omenesc in energie electrica. Materialul, dezvoltat impreuna cu cercetatorii de la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, era capabil ca o diferenta de doar un grad Celsius a corpului omenesc sa fie transformata in cativa miliwatti.