Un american s-a gandit ca poate da lovitura cu un... tricorder. Daca nu v-ati uitat la Star Trek, tricorderul e dispozitivul multifunctional, folosit de echipajul navei Enterprise pentru diverse scanari, analize sau inregistrari. Howard Leventhal s-a gandit sa aplice aceeasi reteta, cu speranta ca poate strange peste 3 milioane de dolari de la un grup de investitii.

Americanul pretindea ca are legaturi cu guvernul canadian si are acces la un scanner medical avansat, asemanator tricorderului din Star Trek. Culmea, Leventhal si-a numit dispozitivul imaginar “McCoy”, dupa personajul din film si afirma ca scannerul lui poate diagnostica instantaneu anumite boli.

Leventhal a si gasit cativa creduli cu dare de mana. A reusit sa stranga 800.000 de la un grup de investitori din Florida. Dar s-a lacomit si a fost arestat de agenti sub acoperire cand incerca sa puna mana si pe restul de 2,5 milioane de dolari. “Toate afirmatiile lui erau pure fabulatii. Toata documentatia era falsa, la fel si contractele cu guvernul canadian, iar obiectul respectiv era inexistent. ”, au spus procurorii americani.

Din fericire, scannerele medicale asemanatoare tricorderului din Star Trek chiar exista. Startup-ul Scanadu  a reusit sa stranga in aceasta vara peste un milion si jumatate de euro pentru un scanner asemanator unui puc de hochei. Odata asezat pe tampla, acesta iti poate masura pulsul, temperatura, iti poate analiza respiratia, detecteaza nivelul de oxigen din sange si iti poate face chiar si o electrocardiograma. Daca trece de testele guvernamentale, Scanadu Scout ar putea aparea pe piata in 2015.