Alegerea pernelor poate fi una dintre cele mai haioase dar și dificile decizii: ce mărimi să aibă, ce culori, cum să le îmbini și câte seturi de fețe de pernă să ai pentru a nu te plictisi de ele? Iată câteva sugestii pentru a aranja patul cu stil:

Acordă importanță profunzimii

În aranjarea unui pat, profunzimea este importantă. Aceasta se referă la multitudinea de perne pe care o așezi pentru a crea impresia că patul este confortabil și spațios. De aceea, trebuie să ai trei tipuri de perne. În spate vor sta cele pe care le folosești pentru a dormi. Urmează apoi cele decorative, cu dimensiuni mari. Ele pot avea 45X45 cm sau 50X50 cm, prin comparație cu pernele din față, care sunt cele de accent. Acestea ar trebui să aibă cea mai mică dimensiune. 

Alege nuanțele în funcție de cromatica generală

Probabil, te întrebi, câte seturi de perne decorative trebuie să ai. Nu există un răspuns general valabil, dar, cu cât așternuturile tale sunt mai colorate, cu atât poți să combini mai bine două seturi. De exemplu, albastru merge foarte bine cu gri, iar verdele cu galben. Cu cât ai așternuturi mai colorate, cu atât va trebui să individualizezi mai mult fiecare set de perne decorative. O rezolvare simplă este să iei mai multe fețe de perne și să le schimbi pe măsură ce schimbi așternuturile sau cuvertura. Același lucru este valabil dacă iei perne decorative ca să schimbi aspectul unor colțare pentru living - vei alege mereu în funcție de cromatică. 

Asortează pernele cu mobilierul

Dacă ai o culoare preferată pe care ai folosit-o sau plănuiești să o folosești cu preponderență în dormitor poți să o transferi și pernelor de decor. De exemplu, dacă ai un fotoliu sau o lampă într-o anumită culoare, asortează pernele cu acel obiect.

Așază pernele simetric

Când iei în calcul aranjarea pernelor, va trebui să te gândești la simetrie. Fiecare set de perne trebuie să aibă mărimi identice, spre deosebire de perna de contrast, care poate să aibă o formă atipică. Încearcă să nu folosești mai mult forme, de exemplu pătrate, cu ovale și cu dreptunghiulare, ci îmbină doar două.

Nu exagera

Pernele decorative sunt acolo ca să înfrumusețeze aspectul general al camerei și să ofere un sentiment de confort, însă dacă sunt prea multe vei crea un efect de aglomerare. În plus, seara, înainte de culcare, vei avea o problemă cu depozitarea lor. Dacă nu ai un dormitor mare acesta ar putea fi un disconfort.

Lasă patul să respire

Acest sfat este strâns legat de cel de mai sus. Nu așeza perne care să depășească tăblia patului sau unele mult prea mari care să dea tendința de micșorare a acestuia.

Înainte să îți decorezi patul, experimentează și gândește-te care ar fi stilul potrivit ție și dacă vrei două sau trei seturi de perne în total în pat.

Foto: Vivre.ro