Materialele "inteligente" folosite in fabricarea acestora transforma energia kinetica a corpului uman in energie electrica.

Cercetatorii de la University of Southamton si o companie de telefonie mobila au dezvoltat un material care poate capta energia termica emisa de corpul omenesc pentru o transforma in energie electrica. Folosindu-se de acest meterial, echipa a "croit" o pereche de pantaloni scurti si un sac de dormit care-i ajuta pe tineri sa nu ramana fara baterie in telefon fie ca sunt in oras sau in drumetie.

Pantalonii sunt facuti din material ferroelectret care "recolteaza" energia kinetica a celui/celei care-i imbraca, aceasta energie fiind transformata in curent electric, acesta ajungand in telefonul mobil printr-un cablu usb atasat la unul dintre buzunare. In cazul sacului de dormit este vorba despre transformarea energiei termice in cea electrica prin "Efectul Seebeck". Efectul creaza pyroelectricitate, abilitate a unor materiale de a genera incarcatura electrica temporara la schimbarile de temperatura.

Acestea nu sunt primele produse de acest fel. O alta companie de telefonie mobila a lansat in 2010 o pereche de cizme de cauciul, Power Wellies, care transforma energia utilizatorului in suficient curent electric pentru a incarca un telefon. 12 de miscare cu aceste cizme asigura o autonomie de o ora unui telefon mobil.

Share articol: