Într-o casă inteligentă, aproape totul poate fi controlat de la distanță: poți stinge lumina în drum spre birou și porni căldura când te apropii de casă. Din afara casei poți avea acces și la sistemul de alarmă, prizele Wi-Fi sau cuptor.

O mulțime de alte procese pot fi automatizate, așa încât aparatul de cafea să pornească odată cu alarma de trezire, intensitatea luminoasă a LED-urilor să fie reglată în funcție de cantitatea de lumină naturală din încăpere, iar gazonul să fie udat întotdeauna în funcție de nivelul umidității și de temperatura înregistrată afară.

Despre toate acestea și despre alte avantaje ale folosirii sistemelor automatizate în locuință găsești mai multe detalii aici, iar dacă te gândești deja să îți transformi casa într-una inteligentă, iată ce ar mai trebui să știi:

1. Atenție la compatibilitatea dintre dispozitivele smart home

O casă inteligentă este de fapt o rețea de tehnologii și dispozitive conectate între ele prin intermediul internetului (Internet of Things). Aceste tehnologii pot fi monitorizate și controlate de la distanță, cu ajutorul unor aplicații disponibile pe mobil sau pe alte dispozitive inteligente, pentru a avea parte de mai mult confort, mai multă siguranță și costuri reduse la întreținere.

Îți va fi mult mai simplu să coordonezi și să gestionezi toate aceste echipamente, dacă stabilești un singur centru de comandă - de exemplu, Google Home, Alexa, HomeKit, de la Apple sau SmartThings, de la Samsung. Atenție, însă! Odată ce ai ales centrul de comandă, va trebui să instalezi în locuință aparate și dispozitive compatibile cu acesta și, în același timp, compatibile unele cu altele (preferabil, de la același brand).

2. Folosește parole puternice, pentru a evita problemele de securitate

Sistemele smart home pot avea vulnerabilități ușor de exploatat de către hackeri. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Israel, cea mai mare problemă este una care poate fi la fel de ușor evitată - folosirea de către utilizatori a unor parole slabe. Pentru a evita astfel de probleme, alege parole sigure pentru fiecare dispozitiv smart home, nu uita să faci update la software și evită să cumperi echipamente la mâna a doua, care ar putea avea instalate programe malware.

3. Cel mai simplu mod de a-ți transforma casa într-una inteligentă este să instalezi o priză smart Wi-Fi

O astfel de priză te ajută să gestionezi de pe smartphone diferite dispozitive din locuință, fără să fie nevoie de prezența ta acasă: poți programa aprinderea și stingerea luminilor sau poți deconecta de la distanță aparatele electrocasnice uitate în priză. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Share articol: