Ineditul gadget se numește Rapid Analysis of Threat Exposure (RATE) și se bazează pe algoritmi de inteligență artificială cu care au fost dotate două dispozitive portabile: ceasul Garmin și inelul Oura.

Acești algoritmi au analizat simptomele a 250.000 de pacienți cu COVID-19 și alte afecțiuni și au învățat să recunoască chiar și cele mai discrete semne ale bolii provocate de noul coronavirus.

Dacă este infectat, utilizatorul acestui sistem va fi avertizat cu aproximativ 48 de ore înainte de declanșarea simptomelor.

Sistemul de alertă este pe bază de numere, de la 1 la 100 și indică probabilitatea de a dezvolta o anumită boală.

RATE a fost creat de specialiști de la Defense Innovation Unit, în colaborare cu Defense Threat Reduction Agency și compania Philips Healthcare.

Ceasul și inelul colectează 165 de biomarkeri, care sunt apoi trimiși în cloud, unde sunt procesați, iar algoritmul stabilește care sunt șansele declanșării bolii. Această informație este actualizată la fiecare oră.

Diagnosticul este precis și este posibil pentru că în cazul unei persoane infectate apar modificări foarte subtile la nivel fiziologic, care nu pot fi observate altfel.

Senzorii cu care sunt dotați aceste gadgeturi măsoară constant temperatura corporală, dar și pulsul și saturație de oxigen din sânge.

Noua metodă de diagnostic poate fi de mare ajutor în combaterea răspândirii noului coronavirus, pentru că în acest fel sunt alertați bolnavii care încă nu au simptome, dar care sunt deja contagioși.

Armata americană vrea ca în următoarele săptămâni să lanseze pe piață 5.000 de asemenea dispozitive, care să poată fi utilizate.

Noul sistem este testat în prezent cu succes pe 700 de persoane din cadrul Marinei și Ministerului Apărării din SUA.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: