Dacă securitatea laptopurilor și telefoanelor este destul de bine pusă la punct, în privința dispozitivelor de tip IoT lucrurile stau complet diferit.

De cele mai multe ori, marile vulnerabilități la care utilizatorii sunt expuși sunt cele generate de dispozitivele inteligente din locuință care nu dispun de o securizare corectă.

Gadgeturile de top IoT, de la Smart TV la frigidere inteligente și prize inteligente pot fi mult mai ușor accesate de către hackeri, care astfel pot ajunge la datele sensibile de pe laptop și telefoanele mobile. 

Acesta este și motivul pentru care FBI a lansat un avertisment pentru utilizatorii din SUA, care poate fi aplicat și în Europa, ca toți aceștia să își țină dispozitivele IoT conectate la o altă rețea decât cea pe care își țin telefoanele, laptopurile și PC-urile din casă.

„Frigiderul și laptopul tău nu ar trebui să fie conectate la aceeași rețea. Păstrați-vă datele sensibile private într-un sistem diferit”, a fost mesajul transmis de către FBI Portland.

Cum se traduce acest lucru pentru un utilizator de rând care nu este familiarizat cu termenii tehnici? Routerul din casă permite formarea unor rețele virtuale (VLAN) care funcționează practic ca rețele diferite și independente.

Așadar, nu trebuie să ai internet de la doi operatori sau două abonamente diferite pentru a putea rula două rețele, în paralel, în locuință.

Share articol: