Cercetătorii de la Universitatea Northeastern și Imperial College din Londra au descoperit că dialogurile regăsite în unele seriale extrem de populare, precum „Gilmore Girls” sau „The Office” au dus la activarea involuntară a dvice-urilor. Aceștia au realizat studiul după ce, timp de 125 de ore, au rulat programe Netflix pentru a urmări dacă asistenții vocali erau activați de cuvinte specifice, apropiate de cele utilizate pentru „trezirea” gadgeturilor. Astfel, boxele au fost activate de 19 ori pe zi, iar HomePod și asistentul Cortana al lui Microsoft au fost cele mai susceptibile la înregistrările accidentale.

„Sunt multe relatări referitoare la faptul că unele cuvinte din conversațiile zilnice ale utilizatorilor pot fi confundate cu expresiile specifice menite să activeze asistenții virtuali. Echipa noastră a realizat un studiu pentru a merge mai departe și a clarifica aceste situații, prin experimente repetate și controlate”, au declarat reprezentanții echipei de cercetare.

O parte a experimentului a fost plasarea Amazon Echo Dot, Apple Homepod, Google Home Mini, dar și a boxei smart Microsoft într-o cutie și rularea bucăților audio din seriale TV pentru a vedea dacă sunt expresii confundate cu acele cuvinte specifice pentru activarea fiecăruia.

Cercetătorii s-au referit și la îngrijorările legate de confidențialitate și susțin că acestea nu sunt doar niște preocupări ipotetice ale utilizatorilor paranoici.

În decembrie, un expert în securitatea datelor a avertizat că boxele Amazon Echo nu ar trebui să fie amplasate în dormitoarele utilizatorilor, din cauza riscului crescut de „spionaj”.

Mai mult, recent, un fost director Amazon a dezvăluit că și-a dezactivat boxa smart controlată de Alexa, pentru că nu voia ca „unele conversații să fie auzite de alți oameni”.