La prețul de 279 de dolari doritorii pot să precomande Enten, o pereche de căști cu interfață computerizată realizate de compania americană Neurable, și care conțin o serie de senzori ce sunt capanibili să monitorizeze activitatea neuronală și impulsurile electrice din creier, învățând cum arată tiparul atunci când cel care le poartă se concentrează, de exemplu, sau când este stresat.

Atunci sistemul poate opri notificările și poate activa funcția de noise cancelling sau poate chiar să sugereze o pauză pentru puțină odihnă și pentru a-ți reîncărca bateriile.

CEO-ul Neurable, Ramses Alcaide, susține că a fost inspirat să creeze un dispozitiv care citește gândurile, fiind fascinat de felul în care ingineria poate fi folosită pentru a îmbunătăți activitatea umană, mai ales atunci când este corelată direct cu „sursa”, creierul uman.

Denumirea Enten provine de la cuvântul spaniol pentru „înțelegere” și monitorizează semnalele emise de neuroni în creier. Programate să funcționeze pe baza teoriei conform căreia oamenii au doar două-trei ore de productivitate maximă pe zi, Alcaide susține că Enten pot sugera pauze, pot bloca notificările și pot crește nivelul de noise cancelling pentru a maximiza concentrarea, pe durata întregii zile. Aplicația prin care poate fi controlat sistemul folosește algoritmi de machine learning pentru a recunoaște atunci când creierul este concentrat sau este distras.

Deocamdată, Neurable lucrează la un prototip pentru Enten, însă compania susține că va putea livra produse complet funcționale începând cu luna mai 2022.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: