74.500 de dolari. Atât costă robotul Spot, un preț egal cu cel al modelului de lux Tesla S. Compania justifică, însă, această sumă extrem de mare prin faptul că Spot este cel mai avansat robot mobil din lume, fiind capabil să se deplaseze oriunde poate merge și un om și să îndeplinească o serie de sarcini, dintre care cea de bază se referă la colectarea de date.

De-a lungul timpului, Spot a fost utilizat pentru realizarea de hărți 3D, dar și pentru detectarea erorilor în platformele petroliere offshore. Mai recent, robotul a fost programat și pentru a ajuta la triajul pacienților bolnavi de coronavirus, dar și pentru a susține echipele specializate de geniști ale poliției.

Boston Dynamics promovează robotul ca pe o „platformă de mobilitate” care poate fi personalizată prin diverși senzori și programată să realizeze controale și să patruleze în diverse perimetre. „În general, vindem roboții către clienții industriali și comerciali care își doresc să trimită un robot echipat cu un senzor în locuri în care nu ar vrea să-și detașeze angajații”, a declarat Zack Jackowski, lead robotics engineer al Boston Dynamics, pentru The Verge. „De obicei motivul este legat de securitate sau de faptul că frecvența este una atât de mare încât o persoană ar fi foarte ușor exasperată”.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim, însă, de ipoteza ca aceste mașinării să fie utilizate în scopuri lipsite de etică sau împotriva oamenilor? Reprezentanții companiei susțin că în viitorul apropiat vor implementa un „ghid de utilizare” a robotului, care se va referi la utilizarea etică, fără alăturarea cu arme albe sau arme de foc, dar și fără folosirea lui Spot în acțiuni care ar duce la „rănirea sau intimidarea” oamenilor.

„Dacă se constată o utilizare nepotrivită, atunci licența va fi invalidată rapid, iar clientul nu va mai putea folosi robotul. Dar nu sunt foarte multe măsuri pe care le putem lua înaintea cumpărării, decât să ne asigurăm că aceasta este legitimă și că persoana care îl achiziționează nu se află pe lista autorităților din cauza unor acțiuni ilegale anterioare”, au mai precizat reprezentanții Boston Dynamics.

Robotul Spot este unul în ediție limitată, iar compania nu va ajunge nici anul acesta la ținta propusă de 1000 de roboți, din cauza pandemiei de coronavirus. Cei care doresc pot cumpăra maximum doi roboți simultan, iar comenzile mai mari trebuie justificate direct către companie. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: