Atunci cand faci o fotografie, fie cu telefonul, fie cu camera, acele imagini contin multe detalii necunoscute. Acestea sunt ascunse in codul fotografiei in ceva numit "Exif" data, scriu cei de la Business Insider.

Datele Exif contin toate informatiile despre fotografie, momentul in care a fost facut, modelul si numarul de serie al camerei, setarile ei si chiar si locatia GPS a locului unde a fost facuta fotografia.

Aceste date pot fi utile pentru fotografii care nu vor sa treaca manual aceste informatii in cazul in care vor sa recreeze o fotografie, dar pot fi daunatoare in ceea ce priveste intimitatea ta. Solutia este sa elimini aceste informatii inainte sa le uploadezi pe un site.

Din fericire, majoritatea retelelor de socializare elimina datele Exif cand uploadezi o fotografie: Facebook, Instagram si Twitter sterg automat datele Exif, dar alte site-uri precum Tumblr, Flickr, Google+ sau Dropbox nu o fac.

Iata cum poti sa faci tu asta manual, daca folosesti Windows: click dreapta pe imaginea de pe care vrei sa stergi acele date. Selecteaza 'Properties', apoi 'Details' si, in final, selecteaza 'Remove Properties and Personal Information' si poti selecta atunci ce date vrei inlaturate.

Nu exista variante simple sau rapide pentru eliminarea datelor Exif de pe Mac, insa exista doua programe gratuite care rezolva problema: ImageOptim si Image MetaData Stripper.

Pentru utilizatorii de Android, puteti incerca EZ UnEXIF Free, Exif Eraser sau Instant EXIF Remover. Daca folosesti un iPhone sau un iPad, variantele sunt Exif Wizard si TrashExif.