Producerea mai multor procesoare în Europa și SUA va fi unul dintre obiectivele cheie ale unei noi alianțe tehnologice între cele două continente.

Consiliul pentru comerț și tehnologie (TTC) a fost dezvăluit în urma discuțiilor dintre comisarul european Margrethe Vestager și președintele SUA Joe Biden. Grupul va căuta, de asemenea, să stabilească standarde comune pentru noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială. Ambele părți sunt îngrijorate de ascensiunea Chinei ca superputere tehnologică.

Este vorba despre „un parteneriat UE-SUA privind reechilibrarea lanțurilor de aprovizionare globale în problema semiconductorilor”.

Pandemia a condus la lipsuri globale de cipuri și a expus punctele slabe ale lanțurilor de aprovizionare, provocând lipsuri de electronice de consum, cum ar fi consolele de jocuri, precum și încetinirea producției de mașini.

Luna trecută, președintele IBM, Jim Whitehurst, a declarat că lipsa de cipuri ar putea dura încă doi ani.

UE dorește să își mărească cota de piață globală a producției de cipuri de la 10% la 20% și a promis ca va investi 150 de miliarde de dolari către acest efort. Între timp, SUA au alocat 52 miliarde de dolari pentru producția internă de cipuri.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: