Imaginea este de fapt un plan detaliu foarte apropiat cu o specie de conopidă (conopidă Romanesco). Fotografia a fost realizată în laboratorul SLAC National Accelerator din California și este cea mai mare imagine de acest fel surprinsă într-un singur cadru.

Imaginea este atât de mare încât ar fi nevoie de 378 de televizoare 4K pentru a putea fi redată în totalitate, la rezoluție corectă, scrie Daily Mail.

Camera foto care a fost folosită pentru această uimitoare performanță are dimensiunea unui SUV și cântărește 2.800 kg. Va fi montată de Observatorul Astronomic Vera Rubin din Chile, care se află acum în construcție și ar putea fi gata anul viitor.

Camera este alcătuită din 189 de senzori individuali, de câte 16MP fiecare. Astfel, aparatul este atât de performantîncât poate surprinde obiecte aflate la o distanță de 100 de milioane de ori mai mare decât poate vedea ochiul uman.

Cercetătorii din laborator au fotografiat cu acest dispozitiv mai multe obiecte, inclusiv un buchețel de conopidă Romanesco, aleasă datorită structurii deosebite a formei sale, ideală pentru surprinderea unor detalii.

Imaginea astfel obținută a fost prezentată oficial publicului. Camera foto cu rezoluție uriașă, care va fi montată pe observatorul astronomic, va fi folosită pentru a fotografia stelele îndepărtate din spațiu.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: