De ani întregi vorbim despre felul în care rețelele 5G vor schimba felul în care ne raportăm la Internet, revoluționând industrii importante, precum cea a agriculturii sau a automobilelor. Iar 2020 pare să fie, în sfârșit, anul în care 5G-ul va deveni realitate pe scară mai largă. 

Operatori foarte importanți la nivel mondial au lansat deja rețelele 5G în orașele din Statele Unite, iar producătorii precum Samsung sau Motorola au anunțat deja lansarea unor smartphone-uri compatibile 5G. Și Apple ar putea lansa primul astfel de iPhone în 2020, iar vânzările telefoanelor care suportă rețelele 5G ar putea depăși un miliard până în 2025, arată Strategy Analitics, citat de Business Insider.

Dincolo de aceste statistici, la ce ne putem aștepta de la rețelele 5G și cum ne vor schimba acestea viața? 

Va fi mult mai ușor să ai semnal în locurile aglomerate 

Dificultatea de a suna, de a trimite un SMS ori de a folosi orice aplicație care funcționează prin conexiune la Internet în timpul unui eveniment cu foarte mulți participanți va fi de domeniul trecutului. Asta pentru că rețelele 5G au fost dezvoltate special pentru decongestionarea unor astfel de scenarii și pentru o performanță superioară, indiferent de context.

Planurile tarifare cu trafic de date nelimitat vor fi mult mai comune 

Odată cu integrarea tehnologiei 5G în viața noastră, planurile tarifare cu trafic de date nelimitat vor deveni standard, așa că ne vor scăpa de grija de a ne conecta rapid la cel mai apropiat punct Wi-Fi. 

Aplicațiile nu vor mai fi limitate de performanțele telefonului mobil 

Din moment ce rețelele 5G vor fi capabile să conecteze dispozitivele mobile la cloud mult mai rapid decât înainte, aplicațiile vor putea realiza operațiuni din cloud care să fie procesate imediat de telefonul mobil. Acest lucru înseamnă că felul în care ele rulează nu va mai depinde de componentele hardware ale telefonului, lucru care ar putea duce la apariția unor noi „superaplicații”. Companii precum Google și Microsoft deja experimentează servicii prin care te poți juca pe telefon titluri care au calitatea regăsită pe console, de exemplu. 

Streaming-ul video pe telefon va fi la fel de simplu precum cel audio, chiar și cu o conexiune de calitate mai slabă
Astăzi, în lumea rețelelor 4G, chiar și o conexiune foarte slabă este suficientă pentru a asculta o melodie pe Spotify. Situația este cu totul diferită, însă, atunci când vorbim despre video.
Acest lucru se va schimba odată cu implementarea și adoptarea rețelelor 5G, pentru că streaming-ul video va fi extrem de lin, indiferent de zona de semnal în care te afli. 

Share articol: