Progresul tehnologiei din ultimul secol a schimbat complet viața omenirii. 

Trăim mai mult, mai bine și cunoaștem mai multe decât strămoșii noștri. Și totul se datorează avansului fenomenal al tehnologiei, care ne-a adus electricitatea, motorul cu combustie sau computerul. Dar nu acestea au fost tehnologiile care au împins cu adevărat în față omenirea. 

Omenirea își datorează progresul tehnologiilor care au deschis barierele comunicării. Telegraful, telefonul, apoi radioul și, mai târziu, televiziunea, au făcut mai multe pentru omenire decât ar putea s-o facă vreodată orice invenție. Iar asta nu pentru că sunt aparate complicate și foarte avansate, ci pentru că ne permit să comunicăm, să împărtășim cunoștințe și experiențe unul cu altul. Să învățăm împreună.

Însă toate tehnologiile de comunicare pălesc în comparație cu internetul. Acesta le înglobează pe toate, dar, mai mult decât atât, internetul ne oferă acces la cunoaștere și la informații. Cu ajutorul internetului ai acces la orice informație, oricând. Iată cum îl poți folosi ca să-ți faci viața mai ușoară:

Securitatea

Datorită internetului, nivelul de securitate al oamenilor a crescut considerabil. Acum există camere de supraveghere în magazine, autobuze și chiar pe stradă, care înregistrează 24 de ore din 24. Iar cu ajutorul internetului aceste camere pot fi accesate de oriunde cu apăsarea unui buton.  Prezența camerelor de supraveghere are o contribuție majoră la reducerea criminalității, fie ea pe stradă, în magazine sau chiar în locuințele private.

Dacă în trecut verificai ușa de două ori înainte să pleci de acasă, în prezent, tot ce trebuie să faci este să instalezi un sistem de supraveghere video și să îți instalezi o aplicație pe telefon. Astfel, vei putea accesa imaginile din casa ta de oriunde și la orice oră. Un sistem de supraveghere va descuraja infractorii care îți calcă pragul, iar în cazul în care descurajarea nu funcționează, poliția va putea folosi imaginile pentru a da de urmă făptașului, ca să îți poți recupera bunurile. 

Problemele medicale

Înainte de apariția internetului, campaniile umanitare aveau, de regulă, șanse foarte reduse de succes, dacă nu era preluate de o televiziune, un radio sau un ziar, care să le promoveze. Asta dintr-un motiv foarte simplu: oamenii nu știau nimic despre aceste campanii. De aceea, atunci când un caz e preluat de o televiziune, de cele mai multe ori, se strâng toți banii. Pentru că oamenii își doresc să ajute, dar nu pot face asta decât dacă află despre situație.

Însă internetul a schimbat pentru totdeauna felul în care funcționează aceste campanii. A democratizat modul în care oamenii care au nevoie de ajutor își pot face vocea auzită. O pot face prin vocea prietenilor, a rudelor și a cunoștințelor, care demarează campanii de strângeri de fonduri, iar partea cea mai bună este că funcționează. Sigur, nu în toate cazurile se strânge întreaga sumă, însă de în unele situații chiar și cel mai mic ajutor poate să facă diferența între viață și moarte. Datorită internetului, oamenii pot să comunice cu semenii lor iar atunci când cer ajutorul, vocea le este auzită.

Lipsa de capital

Accesul antreprenorilor la capital a fost întotdeauna o problemă majoră, care a întârziat și continuă să întârzie foarte mult dezvoltarea societății noastre. Există multe afaceri care se prăbușesc, nu din cauza modelului de business sau a planului de afaceri, ci, pur și simplu, din lipsa de capital. Din fericire, datorită internetului chiar și piața de capital începe să se democratizeze, în special cu ajutorul site-urilor de crowdfunding.

Principiul pe care îl folosesc site-urile de crowdfunding e unul simplu: în loc să ceri o sumă mare de bani de la un investitor bogat, mai bine ceri sume mici de bani de la o mulțime de investitori mai mici. Conform Forbes, crowdfunding-ul generează capital acolo unde e nevoie de el și încurajează antreprenorii să construiască chiar și în vremuri de recesiune, când economia are mare nevoie de dezvoltare. Pe un site de crowdfunding, orice utilizator se poate transforma în investitor, iar orice om cu o idee de afaceri se poate transforma în antreprenor și totul se petrece online, din confortul casei. 

Sursă foto: Shutterstock

Share articol: