Cu toate acestea, bateriile mai mari se vor degrada în timp, la fel ca cele mai mici. Datorită mai multor îmbunătățiri software de-a lungul anilor, care opresc încărcarea bateriei la capacitatea maximă și raportează starea utilizatorului, degradarea nu mai are loc atât de repede.

Totuși, telefoanele vor pierde între 5-10% din capacitatea originală a bateriei în aproximativ un an de utilizare activă, în funcție de condițiile meteorologice din jur și de modul în care utilizați și încărcați telefonul.

Soluția ar putea fi adusă de o echipă de oameni de știință japonezi de la Japonia Advanced Institute of Science and Technology sau JAIST. Se spune că materialul nou descoperit ajută bateriile să încetinească procesul de degradare, păstrând 95% din capacitatea lor inițială pe parcursul a cinci ani sau mai mult. Dacă acest lucru este adevărat, viitoarele smartphone-uri vor funcționa mai mulți ani la o capacitate bună.

Acest material intitulat Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene ajută bateriile din dispozitivele inteligente să păstreze 95% din capacitatea lor chiar și după 1.700 de cicluri de încărcare.

„Crearea bateriilor durabile va ajuta la dezvoltarea unor produse mai fiabile pentru utilizare pe termen lung. Acest lucru va încuraja consumatorii să achiziționeze produse mai scumpe pe bază de baterii, cum ar fi vehiculele electrice, care vor fi utilizate timp de mulți ani”, spune Noriyoshi Matsumi de la JAIST.