Modalitățile de stocare a datelor au devenit din ce în ce mai performante în ultimii ani.

Dar ce ne facem dacă ne dorim sisteme de stocare care să dureze mai mult decât o viață de om? Decenii? Milenii? Cheia spre împlinirea acestui vis ar putea fi stocarea optică 5D, care are o densitate de 10.000 de ori mai mare decât un disc Blu-ray. Întotdeauna procesul de scriere a datelor pe astfel de sisteme a fost mult prea lent, dar asta s-ar putea schimba acum. O nouă tehnică dezvoltată de specialiștii de la Universitatea din Southampton poate accelera masiv acest proces, fără să aibă un impact asupra fiabilității și securității datelor înmagazinate.

Cercetătorii spun că un disc 5D poate fi păstrat timp de 13,8 miliarde de ani, dar ar fi surprinzător, chiar imposibil, ca cineva să se mai afle în preajmă atunci, ca să-și dea seama dacă afirmația e adevărată sau nu. Pe termen mai scurt, o unitate optică 5D ar putea să fie funcțională și după încălzirea la peste 1000 de grade Celsius.

Nu este pentru prima dată când ideea stocării optice 5D a apărut în spațiul public, doar că până acum ea a fost prea puțin practică și mult prea lentă pentru nevoile noastre. Datele sunt adăugate pe disc folosind tehnologie laser, dar dacă laserul se mișcă prea rapid, integritatea structurală a discului e compromisă. Noua tehnică dezvoltată de cercetătorul Yuhao Lei utilizează un tip de laser cu o rată mare de repetiție. Procesul este caracterizat de pulsații repetate care sculptează nanostructuri într-un mod mai puțin dăunător.

Studiul a raportat o viteză de scriere a datelor de maximum un milion voxel/secundă, dar fiecare bit are nevoie de mai multe unități voxel în sistemele optice 5D. Ca rată de scriere a datelor, ar însemna 230 kb/secundă. În acest punct, devine realistă inclusiv umplerea unui disc de 500 TB fără ca el să fie deteriorat. Ar dura aproximativ două luni și, ulterior, datele nu ar mai putea fi modificate.

Aceste cercetări sunt încă în stadiu incipient, dar echipa a reușit să scrie 5 GB de date text pe un disc optic 5D. Poate că nu avem de păstrat lucruri care să ne intereseze și peste miliarde de ani, dar în caz că vom avea vreodată, acum avem soluția de stocare. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: