Anul trecut, Facebook a prezentat Project Aria, un proiect de cercetare ca va ajuta compania să creeze ochelarii inteligenți cu realitate augmentată. La momentul respectiv, Facebook a prezentat acei ochelari care ar putea să preia o parte dintre sarcinile pe care le rezolvăm cu telefonul: să sunăm pe cineva sau să căutăm informații. 

Acum compania prezintă un nou prototip: de data aceasta o brățară. Ideea, potrivit cercetătorilor de la Reality Labs de la Facebook, este de a utiliza o tehnică deja cunoscută sub numele de electromiografie sau EMG, care poate detecta semnale nervoase ce se deplasează prin încheietura mâinii. Un dispozitiv purtat la încheietura mâinii cu senzori specializați ar putea interpreta aceste semnale și le poate traduce în „comenzi digitale” care pot fi apoi utilizate pentru a controla un dispozitiv sau o interfață AR.

„Gândiți-vă astfel: faceți multe fotografii și alegeți să împărtășiți doar unele dintre ele. În mod similar, aveți multe gânduri și alegeți să acționați numai conform unora dintre ele. Când se întâmplă acest lucru, creierul dumneavoastră trimite semnale către mâini și degete, spunându-le să se miște în moduri specifice pentru a efectua acțiuni precum tastarea și glisarea. Este vorba despre decodarea acelor semnale de la încheietura mâinii - acțiunile pe care deja ați decis să le efectuați - și traducerea acestora în comenzi digitale pentru dispozitivul dvs”, au scris reprezentanții Facebook într-un articol pe blog.

Un avantaj al utilizării unui astfel de sistem, potrivit Facebook, este că EMG este atât de precis încât poate „înțelege mișcarea degetelor de doar un milimetru”. Această precizie ar putea, de asemenea, face din navigarea interfețelor AR o experiență mult mai rapidă decât modul în care interacționăm în prezent cu tehnologia. De exemplu, EMG ar putea permite oamenilor să tasteze pe o tastatură virtuală la o viteză mai mare decât ceea ce este posibil pe una mecanică.

Deocamdată, însă, Facebook încă reglează elementele de bază ale interacțiunii cu EMG. Compania a prezentat o interacțiune pe care o numește „clic inteligent”, care permite utilizatorilor să „facă clic” pe un meniu, mișcând subtil degetele. Interfața se poate adapta, de asemenea, pe baza informațiilor contextuale și a ceea ce știe despre utilizator.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: