Aceasta poate face multe lucruri, dar până acum nu reușise să aibă independență în contextul unei dezbateri formale. În acest sens, IBM a creat Project Debater, un program AI concentrat pe partea de dezbatere, o zonă care necesită caracteristici foarte diferite, în comparație cu toate celelalte în care a fost aplicată până acum inteligența artificială.

Un studiu publicat recent în revista „Nature” descrie rezultatele unui test care s-a desfășurat între Project Debater și campionul mondial la dezbateri, Harish Natarajan. Cei doi s-au duelat în argumente pe un subiect referitor la administrarea instituțiilor de învățământ preșcolar și fiecare parte a avut 15 minute de pregătire, fără acces la Internet, pe care Project Debater le-a folosit pentru a sorta informațiile în baza sa internă de date. Ambele părți au avut un discurs de patru minute, urmat de o pledoarie finală de două minute.

În final, Natarajan a fost considerat câștigătorul dezbaterii, dar Project Debater a fost capabil să ofere argumente proprii logice și să susțină discuția. Cercetătorii care au creat programul spun că nu-l pot compara cu niciunul, pentru că nu mai există așa ceva.

Răspunsul la întrebarea referitoare la câștigătorul unei dezbateri va fi întotdeauna subiectiv, iar oamenii par să fie superiori unui algoritm ca Project Debater – cel puțin deocamdată.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: