Sună absurd, dar exact aceasta este propunerea pe care celebra casă de licitații Christie’s din Londra a lansat-o fanilor Apple.

Până la sfârșitul lunii, doritorii se vor întrece în oferte pentru un computer Apple-1 lansat în 1976, primul vândut vreodată de Steve Jobs și Steve Wozniak, scriu cei de la Live Science.

Potrivit Christie’s, au fost construite aproximativ 200 de unități din acest model, dar acum mai există doar 80. La momentul lansării, calculatoarele au fost vândute cu 666 de dolari, iar acum casa de licitații estimează că se va vinde cu o sumă situată între 400.000 și 650.000 de dolari.

În 1976, computerele desktop nu erau deloc comune, iar majoritatea utilizărilor lor moderne nici nu fuseseră încă inventate. Chiar și atunci, însă, Jobs și Wozniak au avut ceva competitori, precum Altair 8800.

Motivul pentru care Apple-1 s-a evidențiat a fost designul său relativ simplu și asamblarea nu foarte complicată – cu toate că se vindea fără ecran montat, fără tastatură, sursă și chiar fără carcasă, placa de bază era deja montată.

Astfel, proiectul a fost privit ca unul relativ accesibil, comparativ cu alte kit-uri disponibile la vremea respectivă, în care cumpărătorul trebuia să pună cap la cap singur absolut toate componentele.

Sursa foto: Live Science / Christie’s