O echipă de la Universitatea din Cambridge a dezvoltat o tehnică care permite să identifice „limitele de viteză” pentru ciclurile de încărcare în baterii și apoi să găsească modalități de a-și maximiza potențialul.

„Am constatat că există limite de viteză diferite pentru bateriile litiu-ion, în funcție de încărcare sau descărcare”, a spus dr. Ashkay Rao de la Cambridge Cavendish Laboratory.

„La încărcare, viteza depinde de ritmul în care ionii de litiu pot trece prin particulele de material activ. La descărcare, viteza depinde de cât de repede se introduc ionii la margini. Dacă putem controla aceste două mecanisme, aceasta ar permite bateriilor litiu-ion să se încarce mult mai repede. ”

Bateriile litiu-ion se găsesc în orice, de la electronice portabile la vehicule electrice, deși rămân câțiva factori limitativi care încetinesc tranziția către o lume fără combustibili fosili.

Pentru a depăși aceste probleme și a maximiza potențialul bateriilor litiu-ion, cercetătorii din Cambridge au dezvoltat o tehnică de microscopie optică numită împrăștiere interferometrică. Acest lucru le-a permis să observe tranzițiile de fază din ciclul de încărcare-descărcare și să înțeleagă cât de repede ar putea fi realizat.

Modalitățile anterioare de a observa funcționarea interioară a bateriilor litiu-ion implicau tehnici costisitoare și consumatoare de timp, cum ar fi sincrotronul cu raze X sau microscopia electronică.

„Această tehnică bazată pe laborator pe care am dezvoltat-o ​​oferă o schimbare uriașă a vitezei tehnologiei, astfel încât să putem ține pasul cu funcționarea interioară în mișcare rapidă a unei baterii”, a spus co-autorul dr. Christoph Schnedermann de la Cavendish Laboratory. 

„Faptul că putem vedea aceste limite de fază încărcându-se în timp real a fost cu adevărat surprinzător. Această tehnică ar putea fi o piesă importantă a puzzle-ului în dezvoltarea bateriilor de nouă generație”. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: