Partea 1. Ceasuri inteligente, bratari smart si acum haine care stiu sa faca de toate. O romanca a gasit calea succesului in domeniul cu cel mai mare potential: wearables.

Alina Balean e un nume mai cunoscut peste ocean, decat in Romania. Alaturi de indianca Rucha Patwardhan, romanca e creatoarea primului hanorac inteligent din lume. Nu va ganditi ca functioneaza daca apasati pe nasturi sau butoane, la fel ca un agent secret.

De fapt, comparatia cu agentul secret e destul de buna, pentru ca hanoracul inteligent inventat de Alina e capabil sa iti inteleaga gesturile si sa trimita sms-uri, cu ajutorul unui cip GSM si al unei placi Arduino. Va trimite un sms unui contact presetat, cand iti ridici manecile, de exemplu. Sau, cand atingi marginile glugii. Hanoracul nu rezista inca la spalare, dar Alina si colega ei au primit deja laude din toata lumea pentru conceptul lor.

Am stat de vorba cu Alina despre hanoracul-minune, dar si despre ce e nevoie ca sa poti reusi in lumea gadgeturilor de purtat. Avea doar 4 ani cand a plecat din Romania. Prima destinatie a Alinei a fost Austria. Apoi SUA. “Tatal meu a incercat sa scape de doua ori, in ’87 si ’88. A reusit in cele din urma si ii multumesc in fiecare zi ca a avut curajul sa riste si sa ne ofere o viata mai buna”, spune Alina.

“Inca din clasa a 3-a mi s-a spus sa imi urmez visurile, sa am mereu o atitudine de lider si sa fiu creativa”, isi aminteste tanara, care recunoaste ca a avut nevoie de mai mult de 20 de ani ca sa inteleaga acest lucru. Acum, Alina e designer grafic si lucreaza ca freelancer. “Mi-am petrecut cea mai mare parte din viata in Florida. Mi-am luat licenta in publicitate, nu in design. Am cautat oportunitati, dar nu am gasit. Asa ca, fara niciun avertisment, mi-am dat demisia si m-am mutat la New York. Singurul meu plan era sa fac ceva maret. Am fost admisa la Uniersitatea din New York dupa 6 luni. De atunci, viata mea e o aventura.”

Ultimul tau proiect, hanoracul inteligent, a creat mult interes. Cum ti-a venit ideea?

Nu mi-a venit sa cred ca am reusit. Hanoracul inteligent a fost un experiment, sa vad cum ar arata in viitor designul interfetelor mobile. Am vrut sa punem sub semnul intrebarii viitorul aspect al mobilului si sa readucem in discutie aspectul uman al comunicarii. De aceea am folosit gesturi, in loc de butoane. Prima etapa a prototipului a demarat la un curs de la NYU, unde studiam tehnologia celulara. Am terminat-o cam in trei zile. Apoi am inceput sa adaugam si mai multe gesturi. Cred ca in total am petrecut vreo 60 de ore. Si 80% din timp doar am cusut!

Te-ai gandit cum sa il imbunatatesti? Il vom vedea vreodata in stadiul de productie?

Avem o gramada de idei, dar trebuie sa o gasim pe cea care sa fie adaptata pietei. Acum, colega mea lucreaza la divizia wearables a Intel. Asa ca ideile vin din toate partile. Deocamdata si intrarea in productie e o idee. Avem in vedere toate posibilitatile. Bineinteles, Kickstarter e o optiune, dar vrem sa venim cu un produs care sa nu fie doar inedit si atat.

Hanoracul nu e primul tau proiect. Ai mai avut si alte idei in trecut, precum Hive sau OnePass…

Intr-adevar, scoala ne incurajeaza sa si producem fizic ideile care ne vin. Si universitatea dspune de toate resursele de care avem nevoie. Avem de exemplu freze CNC pentru lemn, aparate de debitare cu laser, imprimante 3D si, bineinteles, o comunitate fantastica.

One Pass a fost o idee pe care nu am pus-o complet in practica. Era de fapt un bilet universal care sa le permita newyorkezilor accesul la mai multe mijloace de transport. Un fel de telecomanda universala pentru autobuze, metrou, taxi, biciclete sau masini de inchiriat.

Hive a fost un proiect produs in parteneriat cu Arielle Hein, in cadrul cursului “Spatial Media”. Am pornit de la intrebarea: “Cum pot oamenii beneficia de experiente semnificative intr-un spatiu fizic?” Asa ca am incercat sa facem un comentariu artistic referitor la declinul populatiei de albine din SUA. E interactiv si raspunde la orice gest facut cu mana. Proiectul foloseste doar doua piese: un Xbox 360 cu Kinect si un proiector. Si cel mai tare lucru a fost ca oamenii chair au inceput sa aiba senzatia ca albinele le merg pe mana. Asa ceva nici macar nu ne-a trecut prin cap!

Ai mai avut si un alt proiect, care implica un tip diferit de material textil. Te-ai gandit sa il folosesti pentru hanoracul inteligent?

Am experimentat cu diverse circuite flexibile, care combinau materialele textile cu tehnologia. De fapt de aici a pornit ideea hanoracului inteligent. Una peste alta, aceste proiecte au fost doar o tentativa de explorare a posibilitatilor de a folosi tipul acesta de circuite pe care le-am implementat in hanorac.

CITESTE AICI CONTINUAREA INTERVIULUI

Share articol: