Piata de smartwatch-uri a primit o lovitura chiar inaintea lansarii Apple Watch. Ceasurile inteligente vor fi interzise in facultati si, in curand, in aproape toate scolile. Primele care au luat masura asta sunt universitatile de renume din Marea Britanie.

Motivul e simplu: studentii isi pot folosi smartwatch-urile pentru a copia la examene, chiar daca si-au predat telefonul. Smartwatch-urile sunt conectate la telefoane prin Bluetooth si pot primi mesaje sau notificari care i-ar putea ajuta pe elevi si studenti sa triseze in timpul examenelor.

Universitatea din Londra si Universitatea City sunt printre primele colegii care au impus aceasta interdictie. Ea se aplica insa tututor ceasurilor, pentru ca profesorii isi pot da cu greu seama de diferenta dintre smartwatch-uri si ceasurile normale. Astfel, inaintea unui examen, toti studentii sunt obligati sa isi predea atat telefoanele cat si ceasurile. Le pot purta totusi in timpul orelor de curs.

Asa cum s-a intamplat si in cazul telefoanelor, de mult interzise in timpul examenelor sau tezelor la noi, ceasurile inteligente ar putea fi in curand interzise si in scolile si facultatile din Romania. Piata de wearables la noi e insa destul de putin dezvoltata, comparativ cu tarile din vest. Cei de la Evolio estimeaza ca aceasta ar putea atinge pragul de 50.000 de unitati pana la sfarsitul anului 2015.