Paladiul este un metal prețios care este mai valoros decât aurul, iar prețul său a crescut în ultimii ani. În 2018, valora aproape 1.000 de dolari pe uncie. Acum, o singură uncie valorează aproape 3.000 de dolari. Dar pe măsură ce valoarea sa a crescut, dispozitivele care utilizează paladiu au devenit ținte pentru hoți.

Metalul este utilizat în principal în interiorul unui convertor catalitic, un dispozitiv care transformă emisiile dăunătoare, cum ar fi monoxidul de carbon și oxidul de azot, în altele mai puțin dăunătoare înainte de a fi eliberat în atmosferă. De la adoptarea lor în industria automobilelor, în anii 1970, convertoarele catalitice au condus la o scădere semnificativă a emisiilor de monoxid de carbon și oxid de azot. Și cu cât folosesc mai mult paladiu, cu atât sunt mai eficiente în combaterea acestor emisii.

Potrivit unui studiu al furturilor raportate, în medie, 108 convertoare catalitice au fost furate pe lună în 2018 în SUA. Acest număr a crescut la 282 de furturi lunare în 2019 și 1.203 de furturi pe lună în 2020.

Cum tot mai mulți producători încearcă să reducă impactul asupra mediului și pe măsură ce reglementările mai stricte privind emisiile intră în vigoare în locuri precum Europa și China, cererea de paladiu va continua să crească.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: