De fiecare dată când descui ușa de la intrare, cheile fac un zgomot specific. Acum, hackerii au găsit o metodă prin care să îl „asculte” și pe care o pot folosi chiar pentru a pătrunde în locuința proprietarilor. 

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au publicat un studiu în care detaliază cum, doar cu ajutorul microfonului unui smartphone și cu un program realizat special, un hacker poate clona cheile unui apartament. Mai mult, dacă ar avea ocazia să instaleze pe telefonul respectiv un soft prin care să înregistreze de la distanță sunetul produs atunci când se deschide ușa, nici măcar nu ar mai avea nevoie să se afle la o distanță fizică rezonabilă pentru a trece la atac.

Metoda se numește SpiKey și se bazează pe sunetul pe care striațiile cheii îl produc în broască atunci când sunt folosite pentru a descuia ușa.

„Atunci când o persoană introduce cheia în broască, atacatorul poate înregistra sunetul cu ajutorul unui telefon”, arată unul dintre coordonatorii studiului. Prin această înregistrare, un hoț poate utiliza timpul care se scurge între zgomotele specifice pentru a determina distanța la care sunt poziționate rizurile cheii și poate proiecta digital o serie de chei asemănătoare.

„În medie, programul SpiKey poate oferi celui care îl folosește între 5 și 10 tipuri de chei, garantând faptul că modelul corect se află printre variantele selectate dintr-un total de 330.424 de bucăți”, se mai precizează în studiu.

Sigur că în lumea reală există și niște limitări ale acestei metode. Pentru început, atacatorul ar trebui să știe deja ce tip de încuietoare are victima, dar această informație este ușor accesibilă, doar privind la ușa pe care este montată. În al doilea rând, metoda se bazează pe presupunerea că viteza la care cheia este introdusă în încuietoare este una constantă.

Dar cercetătorii s-au gândit și la asta. „Această supoziție nu este una care să fie validată în lumea reală, așadar atacatorii pot explora varianta combinării informațiilor rezultate în urma mai multor procese de încuiere-descuiere”, explică aceștia.
Totuși, dacă un hacker pune mâna pe cheile unei locuințe, există modalități mai ușoare de a le clona decât ascultarea sunetului pe care îl produc. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: