Bateriile litiu-sulf sunt în cărți de mulți ani, însă se apropie momentul ca ele să devină realitate, iar un nou design a atras atenția presei internaționale. 

Cercetătorii de la Universitatea Monash au realizat ceea ce ei numesc cea mai eficientă baterie litiu-sulf de până acum, un dispozitiv care promite să asigure o încărcare ce durează cinci zile. De asemenea, are o amprentă de carbon redusă, iar procesul de fabricație este extrem de ieftin.

Cheia a fost implementarea unei metode care să creeze legături mai puternice între particulele de sulf, în așa fel încât acestea să suporte încărcături mai mari, fără ca performanța sau stabilitea să scadă. Tehnica este derivată din procesul de producție al detergenților pudră, au explicat cercetătorii, citați de Engadget.

Marea provocare este, însă, aducerea acestui tip de baterie în faza de producție, în parte și pentru că, de-a lungul timpului, mulți specialiști au anunțat inovații în acest domeniu fără ca produsele lor să ajungă vreodată pe piață. Pentru a atinge acest scop, e nevoie de multe eforturi, plecând de la rafinarea designului și până la descoperirea unei modalități de a realiza stocuri mari. Însă echipa de la Universitatea Monash pare mai aproape decât au fost alții de îndeplinirea acestor criterii.

Institutul Fraunhofer din Germania a testat deja bateriile, iar oamenii de știință plănuiesc să experimenteze implementarea lor pe mașini și panouri solare din acest an, începând din Australia. Ei au și patentat invenția, dar ar mai putea dura ceva până când vom ajunge să vedem așa ceva în lumea reală. 

Share articol: