Dezvoltatorii de aplicatii au intrat in posesia Kit-ului de programare pentru viitorul smartwatch produs de Apple.

Functioneaza doar cu un iPhone. Aplicatiile pentru smartwatch sunt de fapt o extensie a aplicatiilor iOS. Puterea de procesare necesara aplicatiilor vine de fapt de la iPhone. Ceasul si telefonul schimba permanent informatii in functie de interactiunea cu posesorul lor. Singurele exceptii de la necesitatea de a accesa iPhone-ul sunt informatiile despre data, ora si cronometru. 

Apple anunta ca aplicatiile native pentru Apple Watch vor fi disponibile abia de la sfarsitul anului viitor, in timp ce smartwatch-ul se va lansa in primavara.

Din documentatie reiese si rezolutia ecranelor celor doua tipuri de Apple Watch. Device-ul de 38 de mm va avea 272 x 340 pixeli, in timp ce device-ul de 42 de mm ajunge la 312 x 390 pixeli. Proportiile sunt aceleasi, 4:5. Nu se precizeaza claritatea ecranului, ci doar ca va fi tot Retina, dar se estimeaza ca va fi similara celei de la iPhone 5, adica mai mare decat iPad sau Macbook Pro. In acest caz, ecranul va fi mai bun decat al liderului de astazi in domeniu, Samsung Gear S.

Un principiu de functionare care usureaza munca dezvoltatorilor de aplicatii si permite chiar aparitia de noi dimensiuni ale ceasului este faptul ca aplicatiile sunt programate similar unui website de tip responsive. Obiectele nu sunt plasate la anumite coordonate pe ecran, ci "curg" din coltul stanga sus, ocupand restul ecranului.

Vor exista doua tipuri de notificari. Cea de tip "short look" este vizibila pentru scurt timp cand ridici mana - o icoana de aplicatie, un nume de aplicatie si informatii minime. Daca mana este tinuta in continuare ridicata, dupa "un moment" se transforma intr-o notificare de tip "Long Look" - icoana aplicatie si numele se muta in partea superioara a ecranului, iar ecranul poate fi atins si "derulat" pentru mai multe informatii.

Hartile sunt statice si non-interactive. Toolkit-ul de harti pune la dispozitie "capturi" de harti, cu pana la 5 marcaje. Nu se poate face scroll pe ele, captura este maximum cat ecranul, iar la apasarea ei se deschide aplicatia Apple Maps.

In aplicatii pot fi incluse imagini de pana la 20 de Mb in total, restul resurselor vin de pe iPhone. Nu exista suport pentru video, ci doar pentru un model similar GIF-urile animate.

In fine, ceasul va avea si un font nou. Se numeste San Francisco, este neserifat si similar cu Arial, dar ocupa mai putin spatiu orizontal.

Share articol: