Toate aceste probleme pot fi legate de sistemul intern de reglare a temperaturii corpului. Noul dispozitiv pentru încheietura mâinii numit Embr funcționează ajutând la „resetarea” sistemului nervos autonom. Gadgetul acționează asupra senzorilor de temperatură ai corpului, localizați pe piele, pentru a convinge creierul că temperatura este mai mică sau mai mare decât nivelul la care o percepe acesta.

Brățara funcționează pe grupul dens de receptori de temperatură din jurul încheieturii mâinii, ajutând la reevaluarea temperaturii interne a corpului; reluarea funcționării normale poate ameliora simptomele. Dispozitivul creează un program de 35 de minute de senzații reci sau calde livrate într-un ritm lent, preluate de receptorii pielii.

Tratamentul se bazează pe termoreglare, procesul prin care temperatura corpului este menținută la aproximativ 37 de grade Celsius chiar și atunci când este foarte cald sau rece afară. Temperatura internă a corpului este gestionată de hipotalamus care reglează o serie de funcții cheie ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac.

Termoreceptorii de pe piele trimit semnale către creier înregistrând temperatura locală. Dacă se simte că temperatura pielii este prea scăzută - de exemplu, într-o zi de iarnă - hipotalamusul ia măsuri pentru a se asigura că organismul generează căldură. Dacă este prea mare, se degajă căldură sau se produce transpirație pentru a răci pielea.

Dar, în unele condiții, termoreglarea poate merge prost. Sindromul tahicardiei posturale ortostatice (POTS) determină o creștere anormală a ritmului cardiac după ridicarea în picioare, și o scădere a tensiunii arteriale. Este de cinci ori mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani decât la bărbați.

Pe lângă amețeli și palpitații, poate provoca insomnie - pacienții reacționează excesiv la căldură sau frig, afectând somnul.

Acum, într-un studiu reaizat la Universitatea Stanford din SUA, 30 de pacienți cu POTS și probleme de termoreglare vor primi dispozitivul Embr de purtat continuu timp de patru săptămâni pentru a vedea dacă simptomele lor se ameliorează.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: