DJI, una dintre cele mai mari și mai populare companii producătoare de drone, a fost adăugată pe lista neagră a departamentului pentru comerț a SUA, menționând că aceasta ar reprezenta o amenințare la securitatea națională a țării.

Astfel, compania chineză nu mai poate cumpăra componente și alte produse de la alte companii americane. DJI a refuzat să comenteze, la fel și autoritățile americane.

Interdicția a fost pusă în aplicare prin același mecanism ca și interdicția continuă a guvernului SUA asupra produselor Huawei și se concentrează în primul rând pe blocarea exportului de tehnologie americană către producătorul de drone.

Ca atare, interdicția va face dificilă pentru companiile din SUA să furnizeze piese sau componente pentru DJI pentru a le utiliza în dronele sale, ceea ce este probabil să perturbe lanțul de aprovizionare al companiei. De asemenea, interdicția poate face dificilă vânzarea directă a produselor DJI de către magazinele din SUA, mai ales dacă și China răspunde la acțiune cu restricții suplimentare.

Interdicția va intra în vigoare în curând. SUA acuză DJI că „ a permis abuzuri la scară largă ale drepturilor omului în China, prin colectare și analiză genetică abuzivă sau supraveghere la scară largă”. Aceasta este probabil o referință la implicarea DJI în furnizarea de drone guvernului chinez pentru supravegherea lagărelor de detenție din provincia Xinjiang.

Este o escaladare semnificativă a eforturilor continue ale președintelui Trump de a bloca companiile chinezești de tehnologie să nu funcționeze în Statele Unite. Trump a plasat Huawei pe lista entităților prin ordin executiv în mai 2019, invocând probleme de securitate națională. Țările din Europa au refuzat în mare parte să urmeze exemplul și continuă să utilizeze hardware-ul Huawei în rețelele lor de telecomunicații.

Trump a luat măsuri similare pentru a împiedica TikTok și WeChat să fie găzduite în magazinele de aplicații din SUA. Nu este clar dacă președintele ales Biden va continua aceste politici după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie.

Sursa foto: Vjeran Pavic / The Verge

_______________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: