Imbracamintea inteligenta nu mai e de mult timp o noutate. Si nici ceasurile inteligente. Problema e cum sunt folosite deocamdata. Smartwatch-urile au prea multe functii si prea putina baterie, iar hainele inteligente par venite din viitor si apeleaza doar la nanotehnologie, fara sa vedem o evolutie concreta.

Viitorul comunicarii nu sta doar in varful degetelor"

Alina Balean

In tot acest amalgam de concepte si inventii apare insa si ceva concret. Mai exact, un hanorac inteligent, capabil sa inteleaga gesturile tale si sa trimita sms-uri. Hanoracul a fost creat de romanca Alina Balean si de indianca Rucha Patwardhan. Ambele au urmat cursurile Universitatii din New York si programul de Telecomunicatii Interactive.

In semestrul de primavara, am explorat caile prin care materialele textile pot fi folosite alaturi de cele electronice. Apoi am invatat repede cum sa imi asamblez singura un telefon, cu ajutorul modulelor Arduino”, spune Alina pe blogul ei.

Jucandu-se cu cele doua concepte, Alina si colega sa au creat un wearable cu adevarat util. Au “croit” un hanorac care contine un cip GSM si o placa Arduino. Deocamdata, functiile hanoracului creat de romanca sunt limitate. Chiar si asa, poate recunoaste gesturile si poate trimite SMS-uri la numere prestabilite.

De exemplu, in momentul in care iti ridici manecile, trimite un SMS cuiva drag. Sau, atunci cand atingi marginile glugii, trimite un alt sms, unei alte persoane. Chiar daca fetele nu au rezolvat inca probleme de genul rezistentei la spalare, hanoracul lor are potential si a primit deja laudele presei de IT de peste ocean.