Dacă îți place să-ți ocupi timpul liber făcând tot felul de reparații și aducând inovații casei și grădinii, atunci cu siguranță ai nevoie și de un set de scule care să te ajute la treabă. În funcție de cât de pasionat ești de proiectele DIY, îți poți transforma magazia într-un adevărat depozit de unelte sau te poți rezuma doar la strictul necesar, însă există câteva scule de care nu te poți lipsi nicidecum.


Locul ideal, unde poți găsi toată gama de scule pentru proiectele DIY este  mathaus.ro, iar în cele ce urmează îți prezentăm câteva sugestii pentru „lista de cumpărături”.

 

Ruleta

Este instrumentul indispensabil pentru orice fel de măsurători, având marele avantaj că poate fi utilizată cu ușurință chiar și în spațiile înguste sau în locurile mai greu accesibile. Cârligul din capătul bandei și forma curbată a acesteia îți ușurează considerabil munca, permițând să faci măsurători chiar folosind o singură mână.

Pentru o utilizare cât mai îndelungată, este bine să alegi o ruletă cu o carcasă  rezistentă care să o protejeze în cazul micilor accidente inerente, atunci când lucrezi.

 

Ciocanul

Aproape că nu există proiect DIY în care să nu fii nevoit să bați măcar un cui, iar pentru asta ai nevoie de un ciocan. Recomandarea noastră este să alegi un ciocan cu cap curbat care îți va fi util atât pentru fixarea cuielor, cât și pentru extragerea lor.

Modelele „clasice”, cu coadă din lemn, au început să piardă teren în fața celor mai noi, dotate cu mâner cauciucat și sistem de amortizare. Spre deosebire de mânerele din lemn, care pot crăpa la un moment dat, acestea din urmă sunt mai rezistente.

 

Bormașina

Bormașinile sunt utilizate cu precădere pentru a găuri diverse materiale, fiind mult mai eficiente și precise decât orice altă unealtă mecanică. Totodată, bormașina este o sculă multifuncțională, cu ajutorul căreia poți înșuruba și deșuruba foarte rapid. Șuruburile înțepenite nu vor mai reprezenta o problemă, pentru că le poți desface rapid cu ajutorul unei bormașini, fără efort și fără nervi. Sunt acționate electric, unele modele funcționând cu acumulatori altele necesitând conectare la priză.

 

Șurubelnița

Cu siguranță, un astfel de instrument nu lipsește din nicio casă, fiind folosită pentru a strânge și a slăbi diferite șuruburi. Pentru orice pasionat de proiecte DIY, o singură șurubelniță nu este de ajuns, cea mai recomandată fiind o trusă care conține mai multe tipuri. De asemenea, poți folosi și o șurubelniță multifuncțională, care vine dotată cu mai multe vârfuri ce se pot schimba ușor, în funcție de necesități.

 

Fierăstrău electric

Dacă proiectele tale presupun lucrul cu lemn, placaj, rigips sau alte materiale dure care trebuie dimensionate, din arsenalul tău de scule nu trebuie să lipsească nici fierăstrăul electric.

Există mai multe modele, spre exemplu fierăstraie verticale, fierăstraie circulare, pendulare și alternative. De asemenea, în ofertele magazinelor de profil se găsesc fierăstraie electrice adaptate pentru lucrările gospodărești, dar și fierăstraie electrice profesionale, pentru activități mai complexe.

 

Clește

Pe lângă clasicul clește folosit pentru extragerea sau îndreptarea cuielor,  au apărut mai multe tipuri de clești adaptați pentru diferite utilizări. Astfel, vorbim astăzi de clești cu vârf lung, care poate fi drept sau curbat, clești pentru tăiere, pentru țevi sau clești combinați. Mai există  o altă categorie reprezentată de cleștii folosiți pentru lucrări electrice.

 

 

Lista poate fi completată cu o sumedenie de alte scule, însă cele prezentate de noi reprezintă baza de pornire, fiind primele unelte pe care trebuie să ți le procuri înainte de a-ți pune proiectele DIY în aplicare.  În plus, acestea sunt indispensabile și pentru micile reparații inerente în fiecare gospodărie, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

Share articol: